Primele informații spun că Alex Salmond s-a prăbușit după ce a ținut un discurs la o conferință internațională în Macedonia de Nord.

Salmond a condus guvernul scoțian descentralizat începând din 2007 și a demisionat din funcție în 2014, după ce alegătorii scoțieni au votat rămânerea în Regatul Unit cu 55% la 45%.

Actualul premier al Scoției, John Swinney, a declarat că este „profund șocat și întristat” și a transmis condoleanțe soției lui Salmond, Moira, și familiei sale. „Alex a lucrat neobosit și a luptat fără teamă pentru țara pe care o iubea și pentru independența ei. El a dus Partidul Național Scoțian de la marginea politicii scoțiene la guvernare și a condus Scoția atât de aproape de a deveni o țară independentă”, a adăugat el.

Fostul prim-ministru scoțian Humza Yousaf a declarat că el și Salmond au avut „în mod evident divergențele noastre în ultimii ani”, dar a lăudat „contribuția enormă pe care a adus-o politicii scoțiene și britanice”.

Lideri din toate taberele politice i-au adus omagii lui Salmond, cel care a condus Partidul Național Scoțian (SNP) între 1990 și 2000 și între 2004 și 2014.

„Pentru mai mult de 30 de ani, Alex Salmond a fost o figură monumentală a politicii scoțiene și britanice. El lasă în urmă o moștenire de durată”, a declarat și premierul britanic Keir Starmer.

Reputația lui Alex Salmond a fost afectată însă de acuzații de agresiune sexuală care datează din perioada în care a fost prim-ministru, din 2007 până în 2014, inclusiv o acuzație de tentativă de viol. El a fost achitat de toate acuzațiile în 2020, în urma unui proces.

Urmărește-ne pe Google News