Spre mijlocul spectacolului, Martin a anunțat că urmează o surpriză: un moment al lui Vlăduț Babașa, un cântăreț de manele, cu numele de scenă Babasha. 

Tânărul de 22 de ani se află în acest moment pe primul loc în topul tendințelor muzicale din internetul românesc. Acum o lună, cântăreața GYA, alături de Babasha, au lansat piesa „Baklava”, care a înnebunit internetul: 34 de milioane de views pe YouTube, peste 4.200.000 de plays pe Spotify și alte câteva milioane de repostări și filmulețe pe TikTok.

În cadrul momentului de la concertul Coldplay, Babasha a cântat, acompaniat de Chris Martin la pian, melodia cu numărul 1 din trendingul românesc, „Păi na”, compoziție care are peste 7 milioane de vizualizări pe YouTube. 

După primele acorduri, mare parte dintre spectatori au huiduit prestația artistului român. Începând de aseară, reacțiile împărțite pe seama momentului curg în mediul online din România.

„Huiduitul implică niște emoții puternice”

Mulți artiști, jurnaliști, sociologi i-au luat apărarea artistului și s-au dezis de comportamentul audienței; dintre acestea s-au remarcat reacțiile lui Adi Despot, a sociologului Gelu Duminică sau a jurnalistului Cătălin Striblea.

Libertatea l-a contactat pe tânărul activist rom Alex Stan, masterand la programul de drepturile omului la Universitatea Sydney din Australia și activist în cadrul organizației Roma Education Fund, un ONG menit să reducă decalajele educaționale dintre populația romă și cea nonromă, ca să înțelegem mai bine fenomenul de aseară. 

De asemenea, Alex Stan a câștigat locul III la categoria Civic Influencers în cadrul Galei Superscrieri din 2024, pentru conținutul de conștientizare pe care îl postează pe TikTok.

Alex Stan, în timpul unei acțiuni civice. Foto: Arhivă personală

Alex spune că a simțit multă rușine, în comparație cu momente similare.

„De data asta ceva a fost diferit. De data asta mi-a fost rușine. N-am mai avut o reacție atât de negativă, atât de puternică, cel puțin în ultimii ani”. 

Alex Stan consideră că momentul huiduielii nu poate fi interpretat drept o atitudine obiectivă vizavi de un gen muzical, ci ca o „reacție viscerală din motive strict subiective”.

„Huiduitul implică niște emoții puternice”, spune Alex. „Dacă un act nu-ți place în general, pur și simplu rămâi pasiv, nu reacționezi la el. Ca atunci când te duci la un muzeu, de exemplu, și nu-ți place o operă de artă, nu începi să arunci cu roșii în ea, nu începi să o huidui, nu începi să țipi la arta respectivă, ci treci pasiv pe lângă ea. 

Huiduitul, în schimb, implică o emoție foarte puternică, implică o ură, un dezgust față de ceva. Și, dacă un gen muzical, ca oricare gen muzical de altfel, îți invocă atâta ură, clar este ceva mult mai mult în spate.”

Rasism versus elitism

Alex Stan este de părere că oamenii care emit păreri cu nuanțe elitiste pe seama „momentului Coldplay” sunt foarte aproape de rasism. Activistul crede că elitismul vine tocmai dintr-o discriminare față de romi. 

„Pentru că, de foarte multe ori, maneaua este, într-adevăr, asociată cu romii. Și cum romii își poartă stigma că sunt un popor incult, necivilizat și așa mai departe, la fel și muzica. Maneaua, care, apropo, nu este neapărat muzică romani, este mai mult muzică balcanică, devine oarecum cu aceeași încărcătură ca și stigma despre romii în sine”.

Alex Stan, activist rom:

În comparație cu momentul de acum două luni, când echipa Inter Milano a sărbătorit câștigarea titlului pe melodia „Made in Romania” a lui Ionuț Cercel, Alex spune că atunci reacțiile au fost mai blânde datorită suportului internațional. Sau, mai degrabă, a lipsei stigmei din afară.

„Cumva, reacțiile de atunci au fost domolite puțin, pentru că scandalul începuse ceva mai devreme, când melodia «Made in Romania» a fost pe locul 1 pe Spotify Dubai, iar cei de la un anumit post de radio au început să arunce păreri elitiste în stânga și-n dreapta, cum că nu ar fi neapărat cea mai OK chestie și ce înseamnă asta, de fapt, despre poporul român”.

Alex Stan opinează că disprețul arătat genului muzical amintit este mai virulent la nivel național. 

Alex Stan este implicat în acțiuni legate de promovarea etniei rome FOTO Arhivă personală

La nivel internaţional, chiar dacă există manele în topuri şi chiar dacă lumea le ascultă, nu există această dezbatere, nu există această întrebare dacă maneaua este OK de ascultat sau nu 

Alex Stan, activist rom

Alte comentarii din mediul online au catalogat scena huiduielilor drept o „manifestație democratică” – nu le-a plăcut ce au auzit și au reacționat în acord. Alex Stan este de părere că atunci când plătești un artist pentru o prestație artistică, contractul „nu îți dă drept executiv pe munca lui” și pe modul de desfășurare al actului. 

„Un show Coldplay va cuprinde mult mai multe lucruri, ca orice spectacol. Este o practică ca guest-starurile să vină și să cânte ceva din repertoriul lor. Așa cum la Damian Drăghici, la ultimul concert, a cântat Smiley, care vine cu totul alt repertoriu. Lucrurile se întâmplă și este o practică în industria muzicală.

Și cum spuneam și mai devreme, dacă plătești ceva nu înseamnă că ai drept executiv. Dacă ți-ai plătit bilet la Luvru ca să vezi Mona Lisa, asta nu-ți dă ție dreptul să desenezi puțin peste ea, pentru că nu-ți place.”

Alex Stan se arată optimist în legătură cu demersurile activiștilor pentru destigmatizarea rasială.

„Dacă episodul Coldplay s-ar fi întâmplat acum 15 ani, cum ceva asemănător s-a întâmplat, reacțiile în mediul online nu ar fi fost aceleași. Reacțiile ar fi fost «haha, super bine le-a făcut».

De data asta am văzut mult mai mulți oameni, și nu neapărat societatea civilă, ci simpli utilizatori de social media, luând o poziție, reacționând și spunând că acele huiduieli nu-i reprezintă pe ei într-adevăr. Cred că majoritatea lumii s-a simțit rușinată și de modul în care populația de la acel concert a reacționat.

Cred că peste foarte mulți ani lucrurile vor sta mai bine. Deci oarecum lucrul este ok. Sperăm doar că fondul politic-extremist care pare să crească nu va afecta foarte mult situația”, a mai comentat Alex Stan pentru Libertatea. 

Amintind și de unul dintre momentele asemănătoare, cum ar fi cel din 2019 în care DJ-ul Salvatore Ganacci a inclus în repertoriul său melodia „Așa sunt zilele mele” cântată de Adi Minune, tânărul crede că manelele, precum și muzica, în general, sunt un lucru care ajută societatea.

„Există foarte multe manele care au un mesaj extraordinar de pozitiv”, completează Alex. Maneaua «Made in Romania» are un mesaj de unitate, un mesaj de dragoste, un mesaj de colaborare între oameni. Există o diversitate pe subiectul ăsta muzical și toată lumea abordează toate subiectele.”

Urmărește-ne pe Google News