„Am desfășurat și desfășurăm exerciții (militare, n.r.). Acum acestea sunt mai extinse din cauza situației actuale și a amenințărilor. Prin urmare, desfășurăm exerciții pe teritoriul nostru”, a declarat Lukașenko, conform unei declarații publicate pe site-ul său oficial.

„Asta este tot. Nicio altă intenție, nicio conspirație”, a adăugat liderul din Belarus.

La începutul lunii decembrie, autoritățile de la Minsk au anunțat începerea unor exerciții militare rapide în întreaga țară, iar o delegație rusă condusă de președintele Vladimir Putin s-a deplasat săptămâna aceasta în Belarus pentru a se întâlni cu Lukașenko.

Acest lucru a stârnit o serie întreagă de temeri și speculații potrivit cărora Putin ar putea încerca să-l convingă pe Lukașenko să-l ajute în războiul împotriva Ucrainei. Belarus are o graniță comună de 674 de mile cu Ucraina.

Teritoriul belarus a fost folosit ca o rampă de lansare de către trupele ruse în timpul invaziei din februarie, dar trupele țării nu au luat parte până acum la conflict.

Mișcările recente de trupe au fost un răspuns la creșterea tensiunilor, a afirmat Lukașenko.

„Nu putem exclude ca o agresiune să fie desfășurată împotriva țării noastre”, a spus el. „Cel puțin, vedem o astfel de disponibilitate din partea vecinilor noștri”, a susținut liderul Belarusului, referindu-se la ucraineni.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

Urmărește-ne pe Google News