UPDATE 18.40: Candidatul de extremă-dreapta Norbert Hofer și-a recunoscut înfrângerea în fața lui Alexander Van der Bellen. Nofer a scris pe o rețea de socializare că este „nespus de trist”, dar că îl felicită pe Alexander Van der Bellen pentru victorie.
„Îl felicit pe Alexander Van der Bellen pentru succesul său și le cer tuturor austriecilor să rămână uniți și să conlucreze. Toți suntem austrieci, nu contează ce-am decis la urne”, a scris Hofer într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook. „Dragi prieteni. Vă mulțumesc, m-ați sprijinit într-o manieră minunată și sunt nespus de trist că nu a mai funcționat o dată. M-ar fi încântat să pot avea grijă de Austria noastră”, a adăugat candidatul extreme-dreapta.
UPDATE 18.18: Austria scapă de extremism, potrivit primului exitpoll, dat publicității la scurt timp după închiderea urnelor. Candidatul independent Alexander Van der Bellen ar fi obținut 53,6% din voturi, în timp ce candidatul de extremă-dreaptă Norbert Hofer a obținut 46,4%. Astfel, diferența dintre cie doi candidați este de 7,2%.
Primele exit-poll-uri au o marjă de eroare de 1,2%. Dacă este confirmată victoria independetului, atunci austriecii au evitat alegerea democrată a primului preşedinte de extremă-dreapta după sfârşitul celui de-Al Doilea Război Mondial în Europa.
UPDATE 17.00: Cei doi candidați la alegerile prezidențiale din Austria se declară optimiști în privința rezultatului scrutinului prezidențial din Austria în urma căruia această țară central-europeană ar putea deveni primul stat din Europa occidentală cu un președinte de extremă dreaptă.
„Sunt calm și optimist”, a declarat candidatul de extremă-dreapta, Norbert Hofer, după ce a votat în orașul său natal Pinkafeld, situat în apropiere de granița ungară. „Nu vreau să ieșim din Uniunea Europeană”, a insistat el, încercând să risipească temerile că, dacă va fi ales președinte, va încerca să organizeze un referendum de tip Brexit. Totuși, Hofer s-a pronunțat în favoarea unui referendum dacă Turcia ar urma să adere la UE sau dacă blocul european ar deveni prea centralizat.
Tot optimist s-a arătat și Alexander Van der Bellen, care a ținut totuși să specifice că „nu poți fi niciodată sigur”, a declarat fostul profesor de economie.
Candidatul independent a afirmat că rezultatul votului se va cunoaște cel mai probabil marți. „Aceste alegeri nu se referă doar la două persoane, ci și la faptul dacă Austria va continua să fie un membru ferm al Uniunii Europene, un lucru care este în interesul întregii Europe”, a mai declarat Van der Bellen.
Austriecii sunt chemați astăzi la urne pentru a alege din nou între extremistul de dreapta Norbert Hofer şi independetul Alexander Van der Bellen, care a condus înainte Partidul Verzilor.
Primele alegeri prezidenţiale din luna mai au fost câştigate la limită de către Alexander Van der Bellen. Curtea Supremă a decis anularea scrutinului prezidenţial şi repetarea alegerilor în urma descoperirii unor nereguli privind procedura de vot, astfel Norbert Hofer are din nou o șansă să ajungă președintele acestei țări, dar și primul lider de extremă-dreapta din Europa.
Alegeri prezidențiale în Austria | Un nou test pentru Europa după șocul Brexit
Dacă Hofer este declarat câştigător de această dată, atunci putem vorbi despre o nouă victorie a populiştilor eurosceptici din Europa, după votul britanicilor de a părăsi UE din luna iunie.
Deşi preşedintele austriac are puteri extrem de limitate în ceea ce priveşte politica internă şi externă, acesta poate contribui la construirea unor relaţii diplomatice.
Norbert Hofer s-a lăudat cu relațiile sale extrem de bune cu executivul rus al lui Vladimir Putin, dar și cu viitoarea administrație americană, cea condusă de controversatul Donald Trump.
”Nici nu ştiţi câte invitaţii am primit deja – pentru Moscova – şi vom vizita curând şi Washingtonul”, a declarat Hofer.
De asemenea, politicianul austriac a cerut liderilor europeni să renunţe la sancţiunile economice împotriva Kremlinului pentru susţinerea financiară şi militară a insurgenţei pro-ruse din Donbas şi pentru anexarea peninsulei Crimeea.
Norbert Hofer s-a arătat deschis unor relaţii mai apropiate cu statele UE din estul Europei. Aceste state au susţinut o poziţie restrictivă cu privire la imigraţie şi au respins cotele de migranţi impuse de Bruxelles.
Norbert Hofer și-a temperat retorica eurosceptică în ultimul discurs
În timpul campaniei, candidatul extremei-dreapta a susținut că vreaorganizarea unui referendum pentru ieșirea Austriei din UE. Norbert Hofer a insistat că austriecii ar trebui să părăsească un bloc comunitar mult prea centralizat. Un alt motiv care ar putea să declanşeze ieşirea austriecilor îl reprezintă aderarea Turciei la UE.
Cu toate acestea, el nu a mai discutat despre acest plan de a organiza un referendum privind ieșirea Austriei din UE în ultimul său discurs din campania prezidențială. El a luat această decizie, după ce aceste planuri nu au rezonat cu majoritatea alegătorilor conservatori.
Astfel, Hofer și-a temperat retorica eursceoptică. ”Noi suntem Uniunea Europeană, iar cei care sunt la conducere nu ne reprezintă”, a declarat Hofer în faţa membrilor Partidului Libertăţii şi a jurnaliştilor adunaţi la Viena.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!