Liderul belarus a făcut aceste declarații în timpul unui summit cu omologul său rus, Vladimir Putin, în orașul Soci, o stațiune de la Marea Neagră, unde cei doi au avut a șaptea întâlnire față în față din acest an.
„Cred că ne putem gândi la o cooperare în trei direcții”, a declarat Lukașenko. „Coreea de Nord, Rusia. Știu că coreenii au un mare interes pentru voi. Cred că acolo se poate găsi un spațiu de lucru și pentru Belarus. Având în vedere problemele care există”, a adăugat dictatorul belarus.
Putin și Kim s-au întâlnit în cursul acestei săptămâni pe cosmodromul Vostochny din Orientul Îndepărtat al Rusiei. Summitul, defăşurat cu măsuri stricte de securitate, a fost prima călătorie a lui Kim în afara Coreei de Nord în ultimii patru ani.
Puţine detalii despre discuţiile dintre cei doi au fost date publicităţii, dar s-a spus că Rusia ar căuta muniţie nord-coreeană, în ciuda sancţiunilor ONU care interzic tranzacţiile cu arme cu regimul lui Kim.
La rândul său, liderul nord-coreean este interesat de tehnologia militară şi aerospaţială rusă, inclusiv de ajutorul Rusiei în lansarea propriilor sateliţi de spionaj, precum şi de asistenţa tehnică pentru programul de rachete balistice al Phenianului.
Coreea de Nord caută, de asemenea, ajutor alimentar şi umanitar din cauza penuriei de alimente care a început din cauza regimului său de izolare.
Vineri, Putin a părut să nege faptul că Rusia plănuieşte să încalce sancţiunile ONU prin încheierea unui acord de armament cu Coreea de Nord.
„Coreea este vecinul nostru şi trebuie să construim relaţii de bună vecinătate cu vecinii noştri, într-un fel sau altul”, a declarat Putin, în cadrul unei conferinţe de presă după discuţiile cu Lukaşenko.
„Da, există anumite particularităţi asociate cu peninsula coreeană. Discutăm deschis despre acest lucru, nu încălcăm niciodată nimic, iar în acest caz nu vom încălca nimic. Dar, bineînţeles, vom căuta oportunităţi pentru a dezvolta relaţiile ruso-nord-coreene”, a precizat liderul de la Kremlin.
Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat vineri că nu au fost semnate acorduri sau contracte de armament de către cei doi lideri în timpul vizitei în Rusia a lui Kim Jong Un.
Cu toate acestea, itinerariul lui Kim în timpul turneului său în desfăşurare în Orientul Îndepărtat al Rusiei sugerează că pe ordinea de zi se afla cooperarea militară.
Vineri, el a inspectat o fabrică rusă de avioane de vânătoare din oraşul Komsomolsk-pe-Amur, la aproape 6.000 de kilometri est de Moscova, care se află sub incidenţa sancţiunilor occidentale.
Kim a fost fotografiat inspectând cabina de pilotaj a unui avion de vânătoare rusesc modern Su-57 şi a observat, de asemenea, un zbor de testare a unui avion Su-35. El va călători în continuare în Rusia pentru a vedea flota rusă din Pacific şi pentru a vizita o universitate şi alte facilităţi.
Anterior în cursul acestei săptămâni, Parlamentul European l-a acuzat pe Lukaşenko de complicitate la crimele de război comise de Rusia în Ucraina şi a cerut Curţii Penale Internaţionale (CPI) să emită un mandat de arestare pe numele dictatorului belarus.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!