Ziarul de Gardă, o publicație de la Chișinău, a dezvăluit că Alexandr Stoianoglo a depus jurământul față de România pe 15 mai 2018, la Chișinău, și a ales să dețină un pașaport cu domiciliul în străinătate.
Contactată de Ziarul de Gardă, Autoritatea Națională pentru Cetățenie a confirmat că „persoana nominalizată”, adică Alexandr Stoianoglo, „are un ordin de aprobare a cererii de cetățenie nr. 178P/2018”.
Odată cu răspândirea informației în presa de la Chișinău, Stoianoglo a recunoscut că are cetățenia română, obținută „într-un context apolitic”, dar a susținut că este gata să renunțe la ea „în cazul adoptării unor asemenea amendamente”.
,,Obținerea cetățeniei române de către mine a fost o decizie transparentă, luată într-un context apolitic și niciodată nu am ascuns acest lucru. Faptul deținerii dublei cetățenii este indicat inclusiv în actele depuse la Comisia Electorală Centrală. Rǎmân pe poziția că legislația noastră trebuie modificată pentru ca primele persoane în stat să dețină doar cetățenia moldovenească și, în cazul adoptării unor asemenea amendamente, le voi respecta necondiționat. Dacă faptul că dețin cetățenie română era cunoscut de CEC și reprezentanții guvernării, mă întreb de ce acest subiect a fost «încins» abia acum?”, a reacționat candidatul prorus într-un mesaj publicat pe Telegram.
Cazul Stoianoglo a „încins” opinia publică din Republica Moldova dintr-un mare motiv, și anume ipocrizia, ținând cont de criticile aduse de Dodon la adresa cetățeniei române, deși unii deputați socialiști o dețin, iar mai nou candidatul său favorit, dar și de faptul că Stoianoglo este văzut drept un „candidat al Kremlinului” care expune idei contrare intereselor României, cum ar fi cursul proeuropean al Republicii Moldova.
Primul care a atacat-o pe Maia Sandu pe tema cetățeniei române a fost liderul rus Vladimir Putin, într-o conferinţă de presă susținută pe 17 decembrie 2020, când a respins apelul de retragere a trupelor ruse din stânga Nistrului.
La o săptămână după conferința de presă a lui Putin, Igor Dodon a criticat-o pe Maia Sandu într-un interviu acordat pentru agenția de presă de stat TASS. „Pentru prima oară în istoria ţării funcţia de preşedinte este ocupată de către o femeie, nu am nimic împotriva femeilor, dar şefa statului deţine cetăţenie dublă, a Republicii Moldova şi a României. Cred că nu este corect ca preşedintele să aibă posibilitatea să deţină cetăţenie dublă”, a declarat el, după ce anterior ceruse ca „în instituțiile de conducere a statului să se afle doar cetățeni ai Republicii Moldova”.
În pofida declarațiilor anterioare ale lui Dodon, socialiștii spun că sprijină în continuare candidatura lui Stoianoglo, prezentându-l „nepartinic”. „Au fost o serie de discuții între anumite părți, au fost mai multe runde de negocieri. Candidatul a fost discutat încă din primăvară. Am ajuns la concluzia că candidatura lui Stoianoglo este cea mai potrivită pentru un candidat nepartinic, care se bucură de un anumit respect și rating”, a spus deputatul socialist Grigore Novac în cadrul unei emisiuni difuzate de postul de televiziune TV8.
Ultima funcție importantă deținută de Alexandr Stoianoglo este cea de procuror general al Republicii Moldova, post asigurat în perioada 29 noiembrie 2019 – 5 octombrie 2021. Acuzat de blocarea eforturilor anticorupție, Stoianoglo a fost suspendat din funcție, apoi arestat sub acuzații de corupere pasivă, fals în declarații, abuz în serviciu și depășirea atribuțiilor de serviciu. Demiterea sa a fost oficializată în toamna anului trecut, printr-un ordin al președintei Maia Sandu.
Partidul Socialiștilor din Republica Moldova l-a susținut în toată această perioadă, prezentându-l drept o „victimă” a conducerii proeuropene de la Chișinău. Apoi, în vara acestui an, l-au propus drept candidatul său la președinția Republicii Moldova, cu toate că Igor Dodon ar fi fost un candidat cu mai multe șanse.
Stoianoglo, care a intrat oficial în campanie pe 20 septembrie, ar avea șanse să ajungă în turul doi, dar fără posibilitatea de a câștiga în fața Maiei Sandu. Cu toate acestea, publicațiile rusești, unele loiale Kremlinului, îl prezintă, la fel ca Dodon, drept candidatul „potrivit”. „Găgăuzul Stoianoglo este gata să pună capăt jocului european al lui Sandu”, titra Nezavisimaia Gazeta în vara acestui an.
De altfel, după cum relatează POLITICO, Kremlinul cheltuie zeci de milioane de euro și susține o „armată de conturi pe rețelele sociale” în eforturile sale de a împiedica aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană (UE) și de a compromite candidatura Maiei Sandu.
HOPAHPO • 02.10.2024, 08:49
Acordarea cetateniei romane pentru moldoveni s a facut intr o veselie si nu s au respectat criteriile dupa care s au acordat . Mai mult de 48% din cei care au obtinut cetatenia romana nu au adus suficiente date care puteau sa coraboreze legaturile cu Romania . Multe documente au fost falsificate si cei care au avut mai multi bani au obtinut cetatenia fara mult efort . Nu sunt impotriva moldovenilor , nici pe departe , dar obtinerea unor documente fraudulos , in special cetatenia , este un risc in momentul cand Rusia s a bagat si in ciorba romaneasca pentru a obtine informatii . Ne vindem prea usor si deschidem usa fara sa intrebam cine intra .