Cand a intrat la liceu nu spera ca va ajunge sa studieze la o scoala din Bruxelles si ca va fi aleasa sa reprezinte Belgia (partea flamanda) concurand cu romance din intreaga lume. Dar norocul ei poarta amprenta misiunii internationale NATO a tatalui sau la Bruxelles. Alexandra Beldiman (17 ani) se va lupta pentru titlul de Miss Diaspora, din cadrul Festivalului Callatis, cu alte 20 de rivale.
86-62-90, 52 kg si 1,72 m, dimensiuni aproape ideale, la care viseaza toate pustoaicele de liceu ce se vad defiland pe podiumurile de moda in lumina reflectoarelor. Dar pentru Alexandra Beldiman imaginarul a inceput sa se concretizeze o data cu castigarea unui concurs de miss din Belgia, ce o va propulsa direct pe scena Festivalului Callatis 2006. Ea este eleva la Athéné Royal de Woluwe Saint Lambert din Bruxelles si cocheta cu modelingul inca din Romania, cand incercase sa-si posteze niste poze pe Internet si participase la cateva concursuri de frumusete. Insa fara nici un rezultat atunci, ironia facand ca distanta de telul propus sa se scurteze o data cu mutarea peste hotare.
E eleva in clasa a XI-a la un liceu din Bruxelles
In urma cu doi ani, prin natura job-ului tatalui sau, care este ofiter intr-o misiune NATO a Romaniei la Bruxelles, Alexandra si fratele ei Gabriel (15 ani) au profitat de ocazia de a urma cursurile unui liceu din Belgia. Desi nu se descurca excelent cu limba franceza, asta nu a fost o piedica in transferul ei acolo, unde constransa de imprejurari a avansat rapid intr-un an de zile. “Sotul meu este intr-o misiune de 3 ani la Bruxelles si am vrut sa profitam de aceasta ocazie pentru copii. Si pentru ca Alexandra este deja in clasa a XI-a, am considerat-o ca o rampa de lansare pentru ea. Amandoi copiii se descurcau foarte bine cu engleza in Romania si intr-un an de zile au avansat si la franceza, fiind nevoiti sa se integreze si sa-si faca prieteni”, sustine mama Alexandrei, Angela Beldiman (ofiter MApN).
De altfel, era si pacat sa rateze o asemenea ocazie, cand chiria locuintei este asigurata de statul roman si nu platesc nici o taxa de scolarizare, fiind o universitate de stat. Doar la inceputul anului se percepe o suma de 20 de euro pentru bazin si pentru bodyguarzi. Nu au avut probleme cu adaptarea, mai ales ca programul de invatat acasa este foarte lejer, permitandu-le sa aiba mai mult timp pentru alte activitati. Baza si-o fac in cele 8 ore zilnice, iar greul vine doar in preajma examenelor. La sfarsitul fiecarui semestru sunt supusi la diferite probe si trebuie sa fie pregatiti. Cand au rezultate bune la invatatura sunt stimulati prin cecuri de cate 10-20 de euro.
Chiar daca in curand Alexandra va debuta oarecum in modeling, sperand ulterior la ceva contracte frumusele, dorinta ei este sa devina o cunoscuta tenismena. “Am inceput sa practic tenisul de camp de la varsta de 7 ani, la Clubul Steaua si am posibilitatea sa fac performanta si in Belgia. Primul an a fost mai greu deoarece nu aveam legitimatia ce mi-ar fi permis sa nu joc doar in sala si sa particip la competitiile dintre alte cluburi”, ne povesteste Alexandra despre pasiunea ei din sport.
Dar pentru a face cariera in tenis nu trebuie excluse investitiile materiale, carora unor parinti nu prea le da mana sa le faca. Doar pentru clubul de tenis ar trebui alocati 500 de euro pe an, la care se adauga si alte cheltuieli de concurs si echipamente. Deoarece la scoala din Bruxelles copiii sunt mult mai apreciati si stimulati practic prin tot felul de activitati extrascolare, Alexandra spera ca dupa terminarea liceului sa i se iveasca ceva perspective pentru a nu se intoarce in tara.
ALEXANDRA BELDIMAN
1. Varsta: 17 ani
2. Cand a parasit tara: 2004
3. Tara de adoptie: Belgia
4. Domiciliul actual: locuieste la 8 km de Bruxelles, in zona rezidentiala Sterrebet
5. Cand a fost ultima data in Romania: acum o saptamana