Doi ani a fost profesor la o scoala din Galati. Alti doi a plecat sa munceasca in Italia. In Anglia insa, unde a stat tot doi ani, i-a placut cel mai mult. Acum s-a intors in Romania, munceste pe branci si viseaza la clipa cand va pleca din nou din tara. A adunat experienta cat altii intr-o viata, desi are doar 26 de ani.
”Voi avea ce povesti nepotilor”, spune razand Alex. Iubeste enorm copiii si are cu ei o rabdare infinita. Iar asta i-a adus chiar un premiu inedit: Alex e, oficial, cea mai buna ”bona”. A castigat titlul de “Au pair-ul anului 2006”, dupa ce a avut grija de cei trei pusti ai unei familii engleze.
Will, Ollie si Izzie. Asa ii cheama pe cei trei ”nazdravani” pe care Alex nu i-a scapat din ochi doi ani de zile. Le dadea trezirea, le pregatea micul dejun, suna “adunarea” pentru dificilul moment al plecarii la scoala, ii supraveghea la lectii si tot asa, de dimineata pana seara, cand venea, fara exceptie, timpul pentru cititul povestii ”de noapte buna”. Simpaticul galatean, angajat ca “Au pair” la familia Davis din Anglia a devenit, in scurt timp, un adevarat ”frate mai mare” al celor trei pusti.
Cum a ajuns insa tanarul atat de pasionat de o activitate la care foarte rar se ”inhama” un barbat? Tanarul absolvent de Arte Plastice si-a dorit dintotdeauna sa ajunga in Anglia. Era fascinat de cele studiate despre stilul arhitectural gotic englez si tinea mortis sa vada cu ochii lui minunatiile cu care se rasfatase doar in paginile cartilor.
„A fost cea mai buna sansa de a vedea pe viu ce inseamna viata intr-o familie tipic englezeasca”
Pentru ca era destul de greu de ajuns in Anglia, s-a gandit ca n-ar fi rau sa apeleze la o firma si sa plece cu un contract. ”Iubeam copiii si aveam experienta lucrului cu ei, pentru ca doi ani de zile am fost profesor la o scoala gimnaziala din Galati. Asa ca mi-am zis: „De ce sa nu incerc ca Au pair?”. Era cea mai buna sansa de a vedea pe viu ce inseamna viata intr-o familie tipic englezeasca”, povesteste Alex, care acum s-a intors in Romania.
A luat legatura cu o firma din Tg. Mures si asa a inceput totul. Ramanea doar ca o familie din Anglia sa-l accepte pe tanar, care intre timp se angajase la un salon de tatuaje din Bucuresti. ”A durat ceva. Am asteptat sapte luni ca sa apara o familie interesata. Culmea, au venit patru propuneri deodata”, isi aminteste el.
”Castigatori” insa au fost cei cinci membri ai familiei Davis, din localitatea Gwent (in apropiere de Bristol). In martie 2004, inarmat cu multa rabdare si cu o viza pe doi ani, a plecat in Anglia. Il asteptau cu sufletul la gura Will (9 ani), Ollie (7 ani) si surioara lor Izzie (5 ani), care in scurt timp aveau sa descopere in Alex un adevarat ”frate mai mare”.
”A fost la inceput o perioada de acomodare, in care a trebuit sa ne invatam unii cu ceilalti. Dar apoi lucrurile au mers snur. Am ajuns sa ma inteleg atat de bine cu copiii incat mergeam si la serbarile de la scoala, si la sedintele cu parintii, si la cursurile de inot, faceam cu ei temele la matematica, tot. Ii duceam si ii aduceam de la scoala, iar cat erau plecati ma ocupam si de unele treburi casnice”, zambeste Alex. Isi aduce brusc aminte cum englezii au devenit ”fani” ai mancarurilor traditionale romanesti. “Le gateam cu mirodenii de-ale noastre, le-am facut sarmale, mamaliguta, le-a placut la nebunie”. Cat timp copiii erau la scoala, lui Alex ii ramanea si suficient timp pentru ”ale lui”. A calatorit mult, si-a facut prieteni si, ce e mai important, nu a renuntat la marea sa pasiune, desenul. A participat la un concurs de profil in Anglia, si-a deschis si o pagina de Internet pe care isi prezinta lucrarile, ba chiar are si un impresar care gestioneaza vanzarea acestora.
„Ne-a fost foarte greu cand ne-am despartit”
Cu timpul, s-a atasat atat de mult de familia Davis, ca a si uitat ca e de fapt ”la serviciu”. Si parintii pustilor l-au indragit pe “Au pair-ul” roman, asa ca s-au hotarat sa-i faca o surpriza si sa-l propuna pentru un inedit premiu. “A devenit un exemplu pentru copiii nostri”, a scris Heidi Davis in scrisoarea adresata Asociatiei Internationale “Au pair”. Iar dintre sutele de nominalizari, fete si baieti din 36 de tari, castigator a fost desemnat Alex.
“Festivitatea de premiere a avut loc in Spania, la Barcelona. Eu plecasem deja de la familia Davis, eram in Romania, pentru ca imi expirase contractul. M-am bucurat enorm sa vad ca m-au apreciat si ca au tinut la mine.
Ne-a fost greu cand ne-am despartit, dar copiii stiau, le explicasem, ca n-o sa stau toata viata cu ei. Dar asta nu inseamna ca n-o sa ne mai intalnim sau ca n-o sa vorbim la telefon. Lucru pe care il si facem”, zambeste tanarul.
ALEXANDRU DRZIU
1. Varsta: 26 de ani
2. Stare civila: necasatorit
3. Cand a parasit tara: 2004
4. Tara unde a stat 2 ani: Anglia
5. Ocupatia: “Au pair” la o familie cu trei copii