Muraru precizează că a trimis scrisoarea și unor organizații internaționale, precum și „celor 108 deputați din Parlamentul European, care provin din 22 de State Membre ale UE, membri ai grupului politic Renew Europe”.
Referindu-se la AUR, Alexandru Muraru afirmă că între USR-PLUS și această formațiune s-a format o „alianță conjuncturală” care „creează premisele aducerii la putere a unui partid neofascist, xenofob, antisemit, care a ultragiat în permanență memoria victimelor Holocaustului, a încercat reabilitarea criminalilor de război și a promovat ura împotriva minorităților etnice și sexuale”.
Am atras atenția, în documentul transmis, că este pentru prima dată, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când un partid extremist de factură neo-fascistă, xenofob, antisemit este cooptat de o forță politică pro-europeană aflată la guvernare pentru a vota o moțiune de cenzură împotriva propriului cabinet.
Alexandru Muraru:
Consilierul premierului spune că prin colaborarea cu reprezentanții AUR, USR-PLUS „ia locul PSD și reîntoarce România în urmă cu 30 de ani, când, pe atunci, socialiștii români guvernau deschis cu partide extremiste, neo-fasciste, ultranaționaliste și antisemite”.
De asemenea, Muraru precizează că în scrisoarea oficială transmisă statelor UE și organizațiilor internaționale a explicat că la conducerea AUR se află „persoane care au făcut în trecut și recent afirmații cu conținut xenofob, homofob și sexist, sau au glorificat personalități istorice condamnate pentru crime împotriva umanității”.
„Membrii săi sunt promotori deschiși ai partidelor și organizațiilor paramilitare istorice fasciste românești, precum Mișcarea Legionară și Garda de Fier, care au participat activ, în trecut, la exterminarea evreilor și la desfășurarea Holocaustului”, adaugă consilierul premierului, precizând că reprezentanții AUR „promovează intoleranța și discriminarea minorităților naționale, religioase și rasiale și se opune diversității în România și Europa”.
Alexandru Muraru amintește că după alegerile parlamentare din 2020, partidele reprezentate în Legislativul României și-au luat angajamentul de a nu coopera și a nu forma alianțe cu AUR.
„În iunie anul acesta, PSD a încercat cooperarea cu AUR cu privire la o moțiune de cenzură”, iar „în această săptămână, USR-PLUS a decis să nu își păstreze angajamentul în acest sens și să submineze guvernul pro-european pe care l-a ajutat să-și formeze cooperând cu AUR”, mai precizează Muraru.
Tototdată, consilierul lui Florin Cîțu consideră că asocierea dintre cele două formațiuni este o acțiune „foarte alarmantă” pentru că ar conferi celor de la AUR o pondere mai mare în condițiile în care USR-PLUS este un partid care are „o bază puternică de alegători tineri și foarte tineri”.
„O astfel de cooperare aruncă o umbră asupra USR-PLUS ca partid pro-european și îi afectează negativ imaginea în cadrul Grupului RENEW EUROPE al Parlamentului European, unde deține poziția de președinte al grupului”, adaugă Alexandru Muraru.
Pe termen mediu, pericolul real al acestei cooperări este creșterea la putere a AUR prin utilizarea influenței USR-PLUS și compromiterea demersurilor pentru promovarea egalității de gen, a diversității și a drepturilor minorităților, în special a drepturilor LGBTIQ în România.
Alexandru Muraru:
USR-PLUS i-a retras sprijinul politic premierului Florin Cîțu după ce acesta l-a revocat pe Stelian Ion din funcția de ministru al justiției, pe fondul neînțelegerilor din coaliție legate de proiectul de investiții Anghel Saligny.