Alexandru Rafila a afirmat că el a făcut lobby pentru ca Remdesivir să fie produs în România, dar lucrurile s-au blocat.
„Această chestiune (producerea Remdesivir în România) s-ar putea rezolva şi în România. Eu personal am ajutat la stabilirea unui contact cu o companie producătoare, în urmă cu mai multe luni”, a spus reprezentantul României la OMS la Antena 3.
Apoi a continuat: „Compania Antibiotice Iaşi, iniţial, s-a arătat interesată, dar, știți cum este, pentru că e vorba de o companie cu capital de stat, trebuie să existe o decizie politică, până la urmă, care să sprijine un astfel de demers. Mai ales că avem și o relație apropiată cu SUA și sunt convins că ambasada SUA, guvernul american ar fi sprijinit un astfel de demers”.
„Antibiotice Iași nu are libertate financiară şi de decizie. Dacă într-adevăr suntem interesaţi, putem face acest lucru, să-l sprijinim din punct de vedere al statului român. Cred că este o chestiune strategică”, a încheiat Rafila.
Afirmațiile președintelui Societății Române de Microbiologie vin în contextul în care Ungaria a început să producă pe plan intern medicamentul antiviral Remdesivir, folosit pentru tratarea COVID-19.
Totodată, în septembrie, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a spus că producerea Remdesivir la Antibiotice Iași este posibilă, dar în câțiva ani, pentru că în prezent nu există linie tehnologică, potrivit Agerpres.
Pe 6 octombrie, citând surse din Ministerul Sănătății, Libertatea a scris în premieră că România a obținut de la Comisia Europeană alte 3.600 de flacoane de Remdesivir. Ministrul Nelu Tătaru a confirmat informația în aceeași zi.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro