Potrivit unor cifre avansate de profesorul Alexandru Rafila, ne aflăm pe o pantă descendentă din punct de vedere al numărului de îmbolnăviri cu noul coronavirus.

Doctorul Alexandru Rafila a afirmat în ultima perioadă că țara noastră se află într-o zonă de platou în ceea ce privește numărul de oameni infectați cu coronavirus. Însă de câteva zile numărul de cazuri a început să scadă, fenomen pe care profesorul nu și-l poate explica încă.

“Am discutat mult că suntem într-o zonă de platou și aveam 300-350 de cazuri în medie pe zi. S-a întâmplat un fenomen – sunt bucuros că s-a întâmplat, dar încă nu știu care e cauza – de patru zile suntem într-o scădere sensibilă a numărului de cazuri și avem o medie de 200 pe zi”, a declarat Alexandru Rafila la postul B1 TV.

Fenomenul este îmbucurător, ținând cont de faptul că în ultimele zile s-a constatat o creștere a numărului de persoane prezente pe străzi.

În același context, medicul a mai afirmat că testele pentru depistarea COVID-19 au fost făcute în același ritm ca și până acum.

“Nu s-a întâmplat deloc, sau poate a fost vreo excepție de vreo zi în care s-a testat mai puțin. Dar nu am avut niciodată serie de patru zile cu medie de 200 de cazuri. Vedem dacă e o întâmplare sau acest trend se menține.

Sunt oarecum surprins de această evoluție, că în ultima perioadă lumea a fost mai prezentă pe străzi. Sunt curios ce va fi perioada următoare”, a mai explicat medicul.

Rafila: “Relaxarea măsurilor trebuie făcută gradual”

Alexandru Rafila a făcut referire și la perioada de relaxare care urmează, începând de mâine. Acesta este de părere că implementarea măsurilor de relaxare trebuie făcută gradual și ținând cont de două elemente:  sănătatea publică și economia.

“Probabil decizia reluării activității a ținut cont de aceste considerente. Lucrurile nu pot continua la infinit cu izolarea. Trebuie încet, încet să revenim la viața normală.

Cred că de două luni lumea a învățat și majoritatea știu despre distanțarea fizică, folosirea măștii și spălatul pe mâini. Sunt trei măsuri simple, la care se adaugă evitarea aglomerațiilor.

E o perioadă de învățare și cred că aceste două luni au fost suficiente”, a mai precizat președintele Societății Române de Microbiologie.

 
 

Urmărește-ne pe Google News