„Concluzia este că nu este o criză de paracetamol şi ibuprofen. În momentul de faţă, faţă de alte state, în România nu avem aceste probleme datorită fabricilor de medicamente care produc aici, în ţara noastră, aceste substanţe”, a declarat marți Rafila, după întâlnirea cu distribuitorii de medicamente, într-o conferință de presă, citată de Agerpres.
Rafila a precizat că ibuprofen şi paracetamol „există atât variantele pentru adulţi, cât şi variantele pentru uz pediatric”.
Ministrul a mai informat că urmează să aibă loc, marți după-amiază, o ultimă întâlnire cu marii distribuitori de medicamente, pentru a se stabili procedura prin care farmaciile să fie aprovizionate cu paracetamol şi ibuprofen, indiferent de denumirea comercială.
„Chiar dacă denumirea comercială, de multe ori, este atractivă şi oamenii cunosc mai bine una dintre aceste denumiri, important este ca populaţia să aibă disponibilitate la medicamente care conţin în mod similar substanţa activă, în acelaşi dozaj sau pe aceeaşi cale de administrare. Vom găsi soluții ca să nu fie discontinuitate în aprovizionare”, a adăugat ministrul.
Rafila a precizat că la această întâlnire nu s-a vorbit despre preţurile medicamentelor.
Luni, 9 ianuarie, în cadrul unei întâlniri cu producătorii de medicamente, Rafila a dat vina pe livrările întârziate din China pentru lipsa unor medicamente din farmacii.
„Problema legată de o anumită discontinuitate care nu este generată decât de o creştere exponenţială, dacă se poate spune aşa, a consumului, pe de o parte, şi de întârzieri importante în livrarea materiei prime din China (…), este legată de unele peniciline şi de penicilină cu administrare orală sau, în mai mică măsură, legată de amoxicilină sau de combinaţii ale amoxicilinei”, a spus luni Rafila, într-o conferință de presă.