„Săptămâna viitoare vom face pentru pacienții de la ATI o secvențiere extinsă să vedem dacă pacienții de la ATI sunt infectați cu Delta sau Omicron. Din ce știm noi din secvențieri, la noi continuă să circule Delta. Opinia noastră e că o bună parte din cazurile grave sunt produse de Delta”, a precizat Alexandru Rafila.
Ministrul sănătății a mai apreciat că probabil 80% din cazurile de COVID în România sunt produse de varianta Omicron, dar din cele 20% cu Delta, multe devin cazuri grave.
„Decesele nu se mai compară cu cele din valul precedent, sunt de zece ori mai puține decese. Vedeți că suntem la o medie de 50-60, atunci treceam de 500 de decese în vârful valului pandemic, la 18.000 de cazuri. Acum suntem la 30.000 de cazuri, dar proporția de decese e mult mai mică”, a subliniat Rafila.
Potrivit bilanțului oficial de duminică, 30 ianuarie, la ATI sunt internate 861 de persoane, cu 37 mai multe decât în ziua anterioară. Numărul lor a crescut constant în ultimele două săptămâni.
De altfel, medici de la două spitale din Capitală au spus pentru Libertatea că varianta Delta nu s-a stins încă și ea este, de fapt, responsabilă pentru bilanțul în creștere de la terapie intensivă.
Elena Copaciu, medic primar ATI la Spitalul Matei Balș din Capitală a anunțat sâmbătă că la Institutul Național de Boli Infecțioase din București nu mai sunt paturi libere la Terapie Intensivă. Dr. Copaciu a mai precizat că toți bolnavii, cu excepția unuia singur, sunt infectați cu tulpina Delta.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro