“Din păcate, când lucrurile ajung la o anumită intensitate și la un anumit nivel al transmiterii și este pusă în pericol capacitatea de primire a persoanelor în sistemul spitalicesc, într-adevăr (n.r. – carantinarea), este singura soluție”, a declarat Alexandru Rafila la Digi24, după care a precizat că în România, în momentul de față, nu se impune această măsură.
Primul care a vorbit public despre posibilitatea ca anumite zone din București să fie carantinate a fost Ludovic Orban. Pe 10 octombrie, premierul a declarat că “dacă este depășită rata de incidență de 3 la mie, cazuri cumulate pe ultimele 14 zile, se poate ajunge inclusiv la carantinarea anumitor zone”.
Șase zile mai târziu, primarul ales al Capitalei, Nicușor Dan, recunoștea și el că, dacă rata infectării depășește 3 la mia de locuitori, anumite zone pot fi “eventual carantinate”.
Astăzi, noul prefect al Capitalei, Traian Berbeceanu, a declarat că se ia în calcul această măsură, “cel puțin în anumite zone” din București.
Președintele Societății Române de Microbiologie a comentat apoi cazul Franței, care în această seară a anunțat lockdown timp de o lună, începând de vineri, 30 octombrie, și până la 1 decembrie.
“Este explicabilă decizia autorităților franceze. Folosirea măștii în Franța era o glumă, nu se folosea masca în niciun fel. Explozia de cazuri este rezultatul unei relaxări totale”, a precizat Rafila.