„Inspecţia Sanitară de Stat – am cerut un raport ţintit pe judeţul Ilfov, pentru că acolo au fost acum problemele – aceste centre au fost verificate în cursul acestui an, nu au găsit nimic. Mâine (luni – n.r.) o să îl chem pe domnul director de la Direcţia de Sănătate Publică Ilfov să discutăm despre aceste lucruri”, a declarat Alexandru Rafila, citat de news.ro.
Oficialul a subliniat că inspectorii ar fi trebuie să se preocupe și de modul în care erau îngrijiți bătrânii, nu doar de condițiile igenico-sanitare.
„Inspecţia Sanitară de Stat nu se ocupă decât de condiţiile igienico-sanitare care trebuie acordate acestor pacienţi, sau, mă rog, în alte tipuri de instituţii, că Inspecţia Sanitară nu merge doar în astfel de cămine, dar totuşi condiţiile igienico-sanitare sunt oarecum legate şi de modul de acordare a îngrijirii acestor persoane, pentru că nu poţi să ai nişte condiţii dramatice, cum sunt cele care au fost prezentate, şi în urma controlului să rezulte că totul este perfect”, a afirmat Alexandru Rafila.
Lipsa depistării acestor probleme care indicau relele tratamente aplicate bătrânilor internați în aceste centre va fi discutată de ministrul sănătății cu directorul DGASPC Ilfov.
„Am examinat raportul, vineri am solicitat şi mi-a fost transmis un raport din partea Direcţiei de Sănătate Publică a judeţului Ilfov. Vreau să am mâine o discuţie cu domnul director şi să vedem care sunt soluţiile şi de ce s-a ajuns la o astfel de situaţie, iar autoritatea de sănătate publică a judeţului Ilfov nu a reacţionat în niciun fel şi ne-am trezit acum că lucrurile care erau în mod evident profund viciate în rapoartele de control – şi apar şi la alte autorităţi care au mai fost pe acolo, apar ca fiind foarte bune – nu cred că ele corespundeau realităţii”, a adăugat Rafila.
Acesta a subliniat că e nevoie nu numai de controale, ci şi de evaluări în astfel de centre, evaluări în baza cărora să se ia măsuri corespunzătoare.
Bătrânii din trei azile din Ilfov au fost găsiți în condiții inumane: bătuți, fără medicamente și obligați să muncească fără să primească hrană.
„Oamenii au fost exploatați prin constrângere și violență, prin muncă neremunerată, erau lăsați flămânzi și supuși unor tratamente degradante și inumane”, a spus comisarul-șef de poliție Georgian Drăgan, marți, 4 iulie, când au fost efectuate percheziții în acest dosar. Situația din aceste cămine a fost dezvăluită în luna februarie, de publicațiile Buletin de București și Centrul de Investigații Media.
Ce demiteri au fost anunțate
Premierul Marcel Ciolacu a cerut, vineri, 7 iulie, la începutul ședinței de Guvern, demiterea șefilor ANPIS și AJPIS Ilfov, a șefilor DGASPC-urilor locale și a președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, după ce zeci de bătrâni au fost găsiţi în condiţii inumane în trei azile din Voluntari.
La scurt timp, ministrul muncii, Marius Budăi, a precizat că îi va demite, așa cum a cerut premierul Marcel Ciolacu, pe președintele Agenției Naționale de Protecție și Inspecție Socială, Cristina Anton, și pe președintele Autorității Naționale pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu.
Ultima pe lista sancțiunilor a fost Mihaela Ungureanu, directoarea de la DGASPC Sector 3 a cărei suspendare a fost anunțată vineri seară de Robert Negoiță.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro