Două cazuri de antrax au fost confirmate la un bărbat din Botoșani și la fiica acestuia. Alexandru Rafila, consilierul onorific al ministrului Sănătății, a declarat că boala nu este neobișnuită în România, cazuri fiind înregistrate în fiecare an.
„În general apar în fiecare an câteva cazuri transmise de la animal, însă forma cutanată a bolii nu este forma foarte gravă care să pună viața în pericol, așa cum este antraxul pulmonar care este cauzat de inhalarea de spori ai bacilului”, a spus Alexandru Rafila, despre cazurile de antrax din România, potrivit Agerpres.
Două cazuri de antrax în Botoșani
Autoritățile sanitar-veterinare din județul Botoșani sunt în alertă maximă, după ce analizele de laborator au confirmat prezenţa bacteriei Bacillus anthracis la un bărbat în vârstă de 65 de ani. Luni a ajuns la spital și fiica bărbatului, existând suspiciuni că și aceasta ar avea antrax. Reprezentanții Direcției de Sănătate Publică au informat de îndată inspectorii sanitar-veterinari.
Bărbatul în vârstă de 46 de ani, din localitatea Flondora, comuna Manoleasa, este suspectat că ar fi contractat antraxul o boală infecţioasă potenţial fatală. Pacientul a ajuns la spital cu simptomele bolii, iar în prezent este internat pe Secţia de boli infecţioase a Spitalului Judeţean de Urgenţă Mavromati, unde se află sub tratament.
Al doilea caz a fost înregistrat la o tânără de 16 ani, fiica bărbatului de 65 de ani.
Ce este antraxul
Antraxul este o boală potenţial fatală dată de bacteria Bacillus anthracis.
Oamenii pot dezvolta patru tipuri de infecţii cu antrax:
– antrax cutanat, printr-o leziune a pielii
– antrax gastrointestinal, prin ingestia de alimente contaminate
– antrax orofaringian (regiunea posterioară a cavităţii bucale), prin ingestie de alimente contaminate
– antrax respirator, prin inhalarea sporilor.
Dintre cele patru forme antraxul respirator duce la deces cel mai frecvent.
– Simptome cutanate: apar iritaţii, roşeli ale pielii, băşici. Nodulii limfatici se pot umfla, să apară febra, durerile de cap, greaţa şi voma. De obicei acest tip de infecţie trece în aproximativ 6 săptămâni, dar dacă nu sunt administrate antibiotice, persoana poate să moară.
– Simptomele antraxului luat prin inhalare: acestea pot să semene cu semnele gripei la început, precum febra, migrene, tuse, dar dacă nu sunt luate măsuri se poate ajunge la comă, pneumonie şi în final moarte. În interiorul corpului poate să apară hemoragie, plămânii şi inima să cedeze. Antraxul face să fie eliberate toxine extrem de periculoase.
– Simptomele antraxului gastrointestinal: acesta apare din cauza cărnii contaminate şi se manifestă prin lipsa poftei de mâncare, diaree, dureri abdominale, sângerări interne şi, în final, septicemie şi moarte.
În caz de antrax, trebuie administrate cât mai repede antibiotice, iar persoana afectată trebuie izolată faţă de restul oameilor, pentru a se evita o epidemie.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro