Alexandru Rafila a precizat că această variantă va fi dezbătută în cadrul coaliţiei, urmând să fie luată o decizie politică.
„Noi avem o variantă tehnică, lucrată la Institutul Naţional de Sănătate Publică. Ea va fi dezbătută la nivelul coaliţiei şi se va lua o decizie politică, pentru că, până la urmă, e o decizie politică. (…) Nu pot să vă dau un orizont de timp, pentru că noi am propus. Acum, decizia e de natură politică, ea trebuie votată în Parlamentul României”, a declarat Rafila.
În mod normal, ar trebui ca acest document să fie operaţional înainte de o creştere abruptă a numărului de cazuri.
Alexandru Rafila:
Rafila, despre Omicron: Vom avea şi noi îmbolnăviri cu transmitere în comunitate
În contextul în care în România a fost confirmat primul caz de infectare cu Omicron la o persoană care nu a călătorit în afara ţării, ministrul sănătăţii a precizat că măsurile adoptate vizează mai degrabă „frânarea”, „întârzierea” răspândirii acestei variante.
„Cu siguranţă că e vorba de un contact necunoscut, o persoană infectată. După confirmarea primelor două cazuri (cu Omicron, n.r.), chiar eu spuneam că e foarte posibil să mai avem cazuri în România. Sunt şi în alte ţări europene. Gândiţi-vă la numărul mare de persoane care călătoresc dinspre Marea Britanie, unde această tulpină tinde să devină dominantă. Este clar că se va răspândi şi în România, la fel ca în alte ţări. Măsurile care se iau sunt de frânare, nu de impermeabilizare, dacă vreţi, a frontierelor, ci de întârziere a răspândirii acestei tulpini. În mod evident, vom avea şi noi îmbolnăviri cu transmitere în comunitate. Important este când se va întâmpla aceste lucru”, a explicat Rafila.
Rafila a remarcat că, în marea lor majoritate, formele de boală sunt uşoare în cazul populaţiei tinere.
„Vedem că îmbolnăvirea afectează în bună măsură şi persoanele vaccinate, pentru că dintre cei infectaţi şi confirmaţi în România, aproape toţi au fost vaccinaţi. Dar evoluţia clinică a fost foarte bună în cazul acestor persoane. Au fost asimptomatici sau cu simptome minore, care au dispărut după una-două zile”, a arătat ministrul.
Ministrul sănătăţii a amintit că, potrivit punctului de vedere al OMS, vaccinarea, ca unică măsură, nu este suficientă în combaterea pandemiei şi sunt necesare şi alte măsuri pentru a încetini transmiterea SARS-CoV-2.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro