Întrebat despre cei care au cumpărat pastile cu iod de teama unui atac nuclear lansat de Rusia, ministrul a răspuns că aceste pastile nu trebuie să le „tezaurizăm”.

„Noi avem această vocaţie a proviziilor. Pastilele de iod nu trebuie să le tezaurizăm. Nimeni nu trebuie să ia în România iod preventiv în această situaţia. Nu ştiu ce pastile au cumpărat, eu nu cred că sunt cu concentraţia adecvată”, a declarat, marţi, Alexandru Rafila, într-o conferinţă de presă.

Medicul a explicat că femeile însărcinate şi copiii trebuie să ia cu precădere astfel de produse, în caz de necesitate.

„Esenţial la acest preparat este distribuţia, astfel încât el să fie disponibil în cel mai scurt timp de la un eventual incident, sperăm să nu apară aşa ceva”, a mai declarat ministrul Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus că „eu și familia mea nu ne-am gândit să luăm așa ceva. În cazul în care iei pastile cu o cantitate mare de iod riști ca glanda tiroidă să fie dată peste cap”.

În urmă cu o zi, Alexandru Rafila a declarat că România ar avea nevoie de 30 de milioane de pastile de iod, în eventualitatea unui atac nuclear din partea Rusiei. Rafila a explicat marți că pastilele care sunt produse în această perioadă de Antibiotice Iaşi vor ajunge la DSP-uri, iar de acolo, prin intermediul structurilor IGSU la primării.

România a decis să cumpere în procedură de urgență substanța activă – iodura de potasiu – pentru producerea pastilelor de iod, în urma incendiului care a avut loc la centrala nucleară din orașul Zaporojie din Ucraina, după cum a spus duminică seară premierul Nicolae Ciucă, la Digi24.

 
 

Urmărește-ne pe Google News