„Prevenirea infecţiilor în sine şi reducerea la zero nu este posibilă. Nu există nicăieri acest lucru. Important este ca să cunoaştem amploarea fenomenului, să existe posibilitatea de diagnostic în spitale şi, implicit, de raportare a prezenţei acestor infecţii şi luarea de măsuri preventive, de eventuala extindere în focare a acestor infecţii într-o unitate sanitară, mai ales dacă discutăm de bacterii multirezistente. Problema nu este neapărat a incidenţei infecţiilor, ci problema este a gravităţii infecţiilor. Iar aceste infecţii produse de bacterii multirezistente, infecţiile invazive sunt cele care trebuie controlate îndeaproape”, a spus Rafila, potrivit news.ro.

El a fost întrebat dacă există spitale care nu raportează infecţiile nosocomiale, care este media de raportare şi ce va face ministerul pentru creşterea acesteia. 

„Media de raportare în România este de 1,3% dintre pacienţi. Media Uniunii Europene este şapte. Aş vrea însă să ne lămurim, pentru că am văzut multe declaraţii publice, multe emisiuni în care se cere eliminarea acestor infecţii. Nu se poate. Şi bacteriile trăiesc, nu putem să le împiedicăm să trăiască. Trebuie să limităm aceste infecţii, trebuie să cunoaştem fenomenul”, a spus Rafila.

Ministrul a precizat că managerii spitalelor trebuie să raporteze aceste infecţii, în caz contrar sunt sancționați.

„În plus, ceea ce facem în mod evident este să întărim capacitatea de diagnostic. Este prevăzut în strategie, dar lucrurile s-au şi rezolvat din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii, fără laboratoare care să diagnosticheze infecţiile în spitale, lucrul ăsta nu se poate realiza”, a mai punctat ministrul sănătăţii.

Anul trecut, pe 25 octombrie, Rafila a declarat că, potrivit estimărilor, cinci oameni mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale.

 
 

Urmărește-ne pe Google News