Întrebat ce sancțiuni se impun pentru neraportarea infecțiilor nosocomiale, ministrul a răspuns:
„Trebuie să existe un mecanism stimulativ, nu trebuie să discutăm despre un mecanism coercitiv. Mecanismul coercitiv ați văzut ce a făcut: în România am avut cele mai puține infecții asociate asistenței medicale din lume. Pentru că a funcționat un mecanism coercitiv – cine raporta era într-un fel sau altul sancționat”, a declarat azi ministrul sănătății.
Alexandru Rafila a mai spus că trebuie încurajată raportarea.
„Și bacteriile, la fel ca și oamenii, trăiesc în mediu, asta e situația. Important este să știm care este situația acestor infecții, să încercăm să le evităm pe cele mai grave, pe cele invazive, care sunt amenințătoare de viață și să ținem lucrurile sub control în ceea ce privește utilizarea rațională a antibioticelor, pentru că utilizarea nerațională din România și din alte țări din sudul Europei a dus la emergența acestor bacterii multirezistente la antibiotice”, a mai precizat Rafila.
Ministrul a spus că se încearcă dezvoltarea unui ghid de bună practică, inclusiv în ceea ce privește raportarea acestor infecții.
Marți, Alexandru Rafila a participat la o conferință organizată de „Matei Balș”, dedicată proiectului „Întărirea capacității instituționale pentru controlul infecțiilor spitalicești și gestionarea consumului de antibiotice în România”.
Unul dintre obiectivele proiectului este acela de a stabili premisele elaborării unei strategii naționale pentru limitarea rezistenței la antimicrobiene. În acest sens, specialiști în domeniile microbiologie, epidemiologie, boli infecțioase/prescriere antibiotice, în consultare cu experți ai Institutului Norvegian de Sănătate Publică și experți ai Organizației Mondiale a Sănătății au dezvoltat o serie de ghiduri și o metodologie comună celor trei domenii de activitate medicală.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro