UPDATE ora 16.30: După mai bine de două ore de discuții cu premierul Ciolacu, Alexandru Rafila a declarat că nu va demisiona. „Nu am o problemă. Nu este vorba despre demisia mea. Eu când plec de la Ministerul Sănătății vreau să las lucrurile în ordine din punct de vedere al tuturor argumentelor necesare pentru ca oamenii să aibă încredere în sistemul de sănătate din România”, a afirmat ministrul sănătății.

Rafila a adăugat că a trimis toate documentele solicitate de Corpul de control al premierului pentru a fi analizate, dar că acestea „nu sunt destinate comunicării publice” și a precizat că vor veni experți internaționali pentru „un audit profesional medical independent” la Spitalul Pantelimon.

În plus, o altă măsură discutată la Palatul Victoria a fost aceea că unele zone din spital vor fi reabilitate. „Ne referim în primul rând la zona de UPU, la Terapie Intensivă și la unele dintre secțiile de chirurgie”, a mai spus Rafila.

***

Știrea inițială: Rafila a ajuns la Guvern în jurul orei 14.00, împreună cu secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Alexandru Rogobete. Premierul Marcel Ciolacu i-a cerut să vadă toate documentele legate de raportul întocmit de Corpul de control al Ministerului Sănătății acum patru luni, ca să verifice dacă au fost respectate toate procedurile, au declarat surse guvernamentale pentru Libertatea.

Săptămâna trecută, înaintea ședinței de Guvern din 14 august, Marcel Ciolacu a evitat să spună dacă îl va demite sau nu pe Alexandru Rafila și a precizat doar că așteaptă să aibă toate informațiile, apoi va lua o decizie.

La rândul său, ministrul sănătăţii a spus în aceeași zi că șeful Guvernului nu i-a cerut demisia, dar nu a exclus această posibilitate. „Întotdeauna, în politică, este o astfel de posibilitate. Până în momentul de faţă nu, dar nu este o eventualitate pe care să o exclud”, a afirmat Alexandru Rafila, la Antena 3. El a adăugat că nu are motive să își dea demisia.

Deocamdată, singura demisie din Ministerul Sănătății îi aparține lui Sorin Luca, șeful Corpului de control al Ministerului condus de Alexandru Rafila, care a făcut verificările la Spitalul Pantelimon din care a reieșit că nu au fost deficiențe.

Două doctorițe arestate, după 4 luni de anchetă

Ancheta în acest caz a început în aprilie, în urma acuzațiilor făcute de o asistentă care a susținut că 20 de pacienți de la ATI au murit în perioada 4-7 aprilie din cauza administrării incorecte a unei substanțe, este vorba despre Noradrenalină. Spitalul a anunțat apoi că în intervalul indicat au murit 17 pacienţi.

Corpul de Control al ministrului sănătății și comisia spitalului au făcut anchete separate, dar au anunțat că pacienții au fost tratați corect.

Pe 8 august, doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron, ultima poreclită „Doamna cu coasa”, au fost arestate preventiv pentru 30 de zile, decizia nefiind definitivă. Ele au fost acuzate de procurorii Parchetului Tribunalului București că au provocat moartea unui pacient de 54 ani, aflat în stare gravă, prin scăderea dozei de Noradrenalină, acesta intrând în stop cardio-respirator.

Urmărește-ne pe Google News