Principalele declaraţii ale lui Alexandru Rafila

  • Este foarte multă emoţie în societate. Situaţia de la Spitalul Sf. Pantelimon a debutat în aprilie, iar noi am reacţionat imediat. Am organizat toate activităţile care sunt permise de cadrul legal pentru a investiga cele reclamate.
  • Corpul de control al Ministerului Sănătăţii verifică chestiuni administrative. Ei au verificat dacă procedurile medicale sunt respectate, nu au constatat probleme pe chestiunile administrative. Nu au verificat partea medicală.
  • Ancheta specializată pe partea medicală a fost efectuată de Colegiul Medicilor. Raportul Colegiul Medicilor nu conținea elemente care să sugereze că la spital era o situație care să pună în pericol deliberat situația pacienților.

Sesizarea Parchetului a fost înaintată de spital, pentru a fi abordate toate căile legale de verificare a situaţiei reclamate.

  • Ancheta penală a continuat. Am pus la dispoziţia anchetatorilor toate documentele, Ieri, parchetul a emis un comunicat în care menționa un număr de patru cadre medicale care erau investigate.
  • Am discutat cu managementul spitalului, iar dânșii au decis că vor demisiona. Directorul medical a făcut-o imediat, iar managerul urmează să o facă. Demisia intră în vigoare în câteva zile.
  • Cred că trebuie să reamintim ceva foarte, foarte important. Medicii în general sunt cei care tratează pacienții, salvează vieți, mai ales cei de la ATI. Din păcate, unii pacienți pierd lupta. Nu trebuie să blamăm în bloc acest corp profesional.
  • Presiunea publică de blamare a corpului medical în corpore nu e o atitudine pe care să o încurajăm. Cine a greșit trebuie să plătească.
  • Omorul deliberat pentru mine e greu de conceput și mi se pare inacceptabil.

Întrebat cum explică rezultatele anchetelor care nu au găsit nicio neregulă, Rafila a precizat că cele 3 anchete au fost pe teme diferite.

  • Corpul de control este parte administrativă, partea medicală a verificat-o Colegiul Medicilor și Comisia Spitalului. Eu nu puteam să am o altă opinie decât coincidentă cu rezultatele lor.
  • Parchetul are alte mijloace de anchetă, poate face percheziții, poate să ridice înscrisuri. Am citit comunicatul Parchetului și sunt personal afectat de ce am văzut acolo, dar trebuie să lăsăm justiția să-și facă treaba.
  • Îmi cereţi să explic de ce nişte oameni specialişti au ajuns la o evaluare. Probabil că au greșit, dar lăsați instanța să se pronunțe, eu nu vreau să mă antepronunț.

Eu n-am de ce să-mi asum personal această situație. Este vorba de o infracțiune de omor premeditat. Într-o astfel de situaţie nu cred că este responsabilitatea mea sau a ministerului Sănătăţii pentru astfel de acuze. Nu am pentru ce să demisionez.

  • Demisia pentru ceva pe care nu puteam să controlăm, nimeni nu poate interveni în decizia medicului. Nu cred că această problemă ține de Ministerul Sănătății și de politica de sănătate din MS.
  • Stabilirea dozei unui medicament este o responsabilitate a medicului. Acolo au fost medici de specialitate în comisia Colegiului Medicilor. Colegiul este un organism independent.

Două doctorițe și o asistentă au fost reținute miercuri seară de procurori, după ce poliţiştii au făcut percheziţii la locuinţele unor angajaţi ai Spitalului Clinic de Urgenţă „Sf. Pantelimon” din Bucureşti, în dosarul deschis după ce 17 pacienţi internaţi la terapie intensivă au decedat în doar patru zile, în luna aprilie, iar un angajat al spitalului a reclamat că bolnavii au primit doze reduse de noradrenalină.

La o zi după reţinerea cadrelor medicale în dosarul morţilor suspecte, majoritatea medicilor de la Spitalul „Sf. Pantelimon” au anunțat că îşi dau demisia în semn de protest.

Urmărește-ne pe Google News