Alexandru Rafila a precizat că nu va declara epidemie de gripă întrucât o lege adoptată în timpul pandemiei de COVID ar obliga autoritățile să ia măsuri privind izolarea și carantina, iar el nu dorește să afecteze activitatea socială și economică a României. Astfel, situația va fi gestionată printr-o stare de alertă epidemică, în care se vor face recomandări și nu se vor impune restricții.

De asemenea, prezentă în aceeași conferință de presă, ministrul educației, Ligia Deca, a anunțat că redeschiderea școlilor, pe 9 ianuarie, nu va fi afectată de gripă, iar situația va fi gestionată printr-o serie de recomandări, precum triajul efectual la școală pentru depistarea elevilor bolnavi sau purtarea măștii de protecție în anumite situații.

Principalele declarații făcute de Alexandru Rafila:

  • Nu vrem să introducem restricții, ci să facem populația partener în gestionarea gripei care în acest sezon a apărut mai repede decât în alte sezoane.
  • Se intensifică măsurile legate de respectarea măsurilor de protecţie a personalului medical şi a pacienţilor în unităţile medicale, inclusiv utilizarea măştii în unitatea medicală și screeningul epidemiologic pentru a evita ca persoanele care au viroze respiratorii să vină la serviciu.
  • Sezonul gripal în acest an este decalat cu câteva săptămâni, este mai rapid decât era în anii precedenți.
  • Vârful va fi atins între 15 ianuarie și 10 februarie.
  • Noi avem câteva seturi de măsuri pe care le-am stabilit și cu colegii de la Ministerul Educației: evitarea aglomerațiilor, purtarea măștii în spațiile aglomerate, consultarea medicului de familie la apariția simptomelor, izolarea la domiciliu, consultarea centrelor de permanență de la nivelul fiecărui județ și continuarea vaccinării antigripale.
  • La nivelul școlilor se va face un triaj. Purtarea măștii de către cadre didactice și copii în anumite circumstanțe. Sunt măsuri recomandate și nu obligatorii.
  • Vom avea discuții cu cei mai importanți producători de medicamente pentru a găsi soluții, mai ales dacă Comisia Europeană va limita importurile de medicamente care sunt cele mai utilizate.

Principalele declarații făcute de Ligia Deca:

  • Procesul educațional reîncepe din 9 ianuarie, așa cum este prevăzut în structura școlară. Nu încurajăm neparticiparea la cursuri.
  • Accentul trebuie să fie pe prevenție, există o serie de măsuri recomandate.
  • Recomandăm, nu este obligatoriu, purtarea măștii de către cadrele didactice și chiar de elevi.
  • Recomandăm școlilor să limiteze accesul persoanelor care nu au legătură cu procesul educațional.
  • Vom avea o ședință cu inspectorii școlari pentru a pregăti reînceperea școlii.
  • Dacă copiii manifestă simptome, recomandăm părinților să se consulte cu medicul de familie. Primii care putem stopa răspândirea bolii suntem chiar noi.

După declarațiile celor doi miniștri, au urmat întrebări puse de reporterii prezenți la conferința de presă.

Întrebare: De ce nu se declară epidemia?
Alexandru Rafila: „Declararea epidemiei în baza unui ordin de ministru ne-ar pune într-o situație în care o lege generează automat anumite restricții. Abordarea noastră a fost de a veni în sprijinul desfășurării normale a activității economice și sociale. Adoptarea unui ordin de ministru ar genera anumite restricții și nu ne dorim. Încerc să găsesc cele mai bune soluții pentru protejarea sănătății publice, dar nu vreau să ne întoarcem la discuții despre carantină și izolare, pe care ar trebui să le impună autoritățile dacă se declară epidemie. Prefer recomandări decât restricții. (…) O vom numi stare de alertă epidemică.”

Întrebare: În ce moment vă veți gândi să declarați epidemie?
Alexandru Rafila:
„Noi o să monitorizăm atent chestiunea. Părerea mea este că nu vom ajunge la 300.000 de cazuri. În 2-3 săptămâni vom asista la o scădere a numărului de cazuri. Nu putem lua măsuri care să blocheze din nou situația economică sau socială”.

UPDATE ora 14:46: Ministrul Educației Ligia Deca a transmis, la finalul ședinței despre răspândirea gripei, că școlile se vor deschide normal, pe 9 ianuarie.

„Nu avem în vedere suspendarea cursurilor, trecerea în regim online sau în sistem hibrid. În funcție de evoluția situației epidemiologice, vom avea în vedere încheierea unui protocol comun ME-MS”, au transmis reprezentanții Ministerului Educației.

***

„E foarte probabil să avem a treia săptămână de creștere consecutivă. În funcție de situația de joi se va declara epidemia de gripă”, a declarat ministrul Sănătății, miercuri, 4 ianuarie.

Potrivit celui mai recent bilanț INSP, în săptămâna 19-25 decembrie, s-au înregistrat 140.688 de cazuri de infecţii respiratorii acute (gripă clinică, IACRS şi pneumonii). În săptămâna anterioară, au fost 101.059 de cazuri.

Totodată, până la 25 decembrie, au fost vaccinate antigripal 1.417.836 persoane din grupele la risc, cu vaccin distribuit de Ministerul Sănătăţii.

Până în prezent, nu a fost comunicat niciun deces confirmat cu virus gripal.

Ce măsuri sunt luate dacă este declarată epidemie de gripă

Ministrul a explicat și ce măsuri ar putea fi luate, subliind că în cazul unei epidemii de gripă „nu se introduc restricții” pentru populație, ci se iau măsuri în spitale.

Mai exact, trebuie adaptat programul de vizite, iar personalul medical trebuie să utilizeze echipament de protecție, inclusiv mască. În ceea ce privește populația, masca de protecție este „la nivel de recomandare”, mai ales în zonele aglomerate, a mai explicat, miercuri, ministrul Sănătății, într-o intervenție la Digi24.

„Orice persoană care e răcită trebuie să evite se revină în colectivitate până la dispariția simptomelor. Cel mai important e să fii izolat, să nu transmiți mai departe infecția respiratorie”, a declarat ministrul Sănătății.

Ultima epidemie de gripă în România a fost declarată pe 6 februarie 2020, cu doar 20 de zile înainte de confirmarea primului caz de infectare cu noul coronavirus în țara noastră. Și în 2019 pe 30 ianuarie din cauza numărului mare de cazuri de gripă autoritățile declarau epidemie de gripă.

Recomandările specialiștilor pentru evitarea îmbolnăvirilor

  • Consultarea medicului de familie pentru simptome care sugerează gripa și care poate stabili o eventuală indicație pentru spitalizare;
  • Izolarea voluntară la domiciliu a persoanelor care prezintă simptomatologie asemănătoare gripei;
  • Respectarea etichetei măsurilor igienico-sanitare în cazul tusei și strănutului (utilizarea de batiste de unică utilizare sau tuse/strănut la nivelul părții interne a articulației cotului);
  • Igiena adecvată a mâniilor, în vederea reducerii răspândirii virusului;
  • Purtarea echipamentului de protecție adecvat (măști, mănuși, halate) de către vizitatori și personalul medical;
  • Continuarea vaccinării antigripale.

Foto: Dumitru Angelescu/ Libertatea

Urmărește-ne pe Google News