„Situaţia a fost generată de semnalele pe care le-am primit din teritoriu în care accesul în diverse unităţi sanitare, mai ales în spitale, de fapt, era condiţionat de existenţa unui astfel de test. Este total anormal ca un pacient cu diverse patologii să nu poată să-şi trateze boala de bază într-un spital şi să fie condiţionată examinarea sau internarea lui într-un spital de existenţa unui astfel de test”, a spus Alexandru Rafila, marți, 13 septembrie.
Ministrul a explicat că nu se poate bloca accesul la servicii de sănătate al românilor care merg la spital, invocându-se necesitatea unui test anti-COVID.
De aceea, „am luat decizia să adoptăm un ordin de ministru care să precizeze că, în spitalele în care, din diverse motive, un pacient este simptomatic sau a fost eventual în contact cu o persoană care a fost infectată, necesită un test, atunci testul trebuie rezolvat de unitatea respectivă”.
Testul anti-COVID se achită numai din fondurile spitalului, nu din banii pacientului, a spus Rafila, care a precizat că nu există un protocol oficial în ceea ce priveşte testarea pentru COVID-19 la internarea în spital.
„Spitalul poate să solicite pacientului un test, dar nu trebuie să vină pacientul cu testul, ci îl testează ei acolo, la spital. Se achită din banii spitalului, spitalul are o serie întreagă de venituri bazate în principal pe contractul cu Casa, şi testarea aceasta, o testare rapidă probabil acum costă foarte puţin, un test rapid probabil e undeva în jur de 10 lei, nu cred că este o problemă pentru orice unitate spitalicească dacă hotărăşte să facă acest lucru pentru pacienţii pe care îi internează”, a mai afirmat Rafila.
Ministerul Sănătății a anunțat pe 9 septembrie că oamenii nu trebuie să plătească testul anti-COVID la internare și că spitalele pot face testarea dacă doresc, dar pe cheltuiala lor. Totodată, managerii care condiționează accesul în spital de rezultatele testelor anti- COVID pot fi demiși.