„Se poate ca vaccinul (n.r. anti-coronavirus) să nu fie pe viaţă. Nu este exclus să se întâmple aşa ceva”, a afirmat Rafila, care apoi a explicat şi care sunt cauzele.
„Din cauza mutaţiei şi din cauza persistenţei anticorpilor după vaccinare. Dacă persistă un an, să spunem, atunci trebuie făcut un vaccin sezonier. Dar asta se va vedea după apariţia vaccinului”, a spus Rafila la B1 TV.
Acesta a precizat apoi că „sunt 80 de vaccinuri în stadii de cercetare şi dezvoltare. Să dea Dumnezeu ca măcar unul sau două să se dovedească eficace”.
Pentru ca un vaccin să fie fabricat pe scară largă, trebuie parcurse nişte etape. După testarea pe animale, vaccinul este testat pe voluntari, apoi pe un număr ceva mai mare de persoane pentru eficacitate şi apoi pe mii sau pe zeci de mii de persoane.
Alexandru Rafila:
Doctorul a adăugat că nu se poate găsi un vaccin care să fie testat rapid şi că, cel mai probabil, lumea va avea acces „abia în a doua jumătate a anului 2021”.
„Am auzit teorii că se face un vaccin care poate fi testat rapid, în două luni. Nu se poate, nimeni nu o să îşi asume răspunderea decât în momentul în care pe primul loc va fi siguranţa şi pe locul secund eficacitatea”, a încheiat Alexandru Rafila.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro