„Începe să fie transmitere comunitară în România, deocamdată e transmitere sporadică. Dar e foarte posibil ca în zilele sau săptămânile următoare să asistăm la o transmitere comunitară susținută cu această nouă tulpină. Încă circulație și îmbolnăvire cu tulpina Delta. Nu știu dacă este majoritar acest 53,8% reprezintă procentul de secvențieri pozitivă, dar este o anumită selecție care face ca secvențiere să fie la tulpinile predilecte și o bună parte este Omicron”, a declarat Alexandru Rafila în cadrul unui eveniment la care a participat la Spitalului „Grigore Alexandrescu” din București.
El a subliniat că numărul de cazuri Omicron crește rapid, dar nu poate să se discute despre o variantă dominantă cât timp sevențierile se concentrează pe suspiciunile de infectare cu această variantă și nu sunt analizate toate cazurile pozitive.
„Cresc rapid (nr. de cazuri Omicron), dar această creștere rapidă trebuie explicată. Secvențierea nu se face în orb, nu orice tulpină se secvențiează, există un fel de screening în funcție de rezultatul testului PCR, cazurile care sunt suspecte că sunt Omicron sunt secvențiate. Există o anumită direcționare a secvențierii”, a explicat ministrul.
Potrivit unei analize a situației epidemiologice făcute de Alexandru Rafila, România are o rată de reproducere Covid de 1,52. Mai precis, fiecare persoană confirmată pozitiv infectează la rândul ei în medie încă 1,52 de persoane și de aici creștere numărului de cazuri de la o zi la alta.
Ministrul a subliniat că, în prezent, rata tot mai mare de infectare cu coronavirus nu se reflectă și în formele grave ale bolii sau în numărul de decese.
„Rata de pozitivitate a testelor a evoluat de la sub 2%, în jurul datei de 2 decembrie, la peste 6% în data de 5 ianuarie, deci clar suntem pe trend crescător. Nu același lucrul îl vedem la nivelul personelor ATI și al numărul de decese. ATI sunt ocupate cam 400 de paturi. Avem în ultimele zile un trend crescător. Același lucru în ceea ce privește decesele: în jur de 30 pe zi, mult inferior valului 4. Asta nu înseamnă că în perioada următore lucrurile nu se vor schimba dacă această creștere susținută va continua și nu avem motiv să credem că această creștere se va opri”, a explicat Rafila.
Autoritățile au anunțat vineri 5.922 de cazuri de persoane infectate depistate în ultimele 24 de ore, un nivel relativ asemănător cu ziua precedentă. De asemenea, au fost raportate 31 decese COVID. Până vineri, au fost confirmate în România 183 de cazuri de infectare cu Omicron, iar două dintre acestea au nevoie de terapie intensivă.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro