Alexandru Rafila a precizat, în interviul acordat sursei citate, că „e o problemă care nu poate fi rezolvată dintr-o dată, au existat însă progrese sensibile faţă de momentul de acum câţiva ani când din nefericire o tragedie a dus la un număr mare de victime, multe dintre ele care nu au putut fi tratate corespunzător, sau care au fost transferate în facilităţi din alte ţări dar prea târziu”.

„În momentul de faţă, la nivelul ţării noastre există aproape 300 de paturi pentru pacienţii cu arsuri. Nu asta este important, ci cele pentru marii arşi, atunci când o suprafaţă mare din corp este afectată de arsuri de diferite grade dar care pun în viaţa în pericol, nu numai imediat, ci şi în perioada următoare acestei combustii, pentru că susceptibilitatea la infecţii este foarte mare şi atunci mediul în care aceşti pacienţi sunt îngrijiţi trebuie să fie un mediu extrem de bine controlat din punct de vedere microbiologic”, spune Alexandru Rafila.

Probabil că ne apropiem de 30 de paturi de mari arşi, există proiecte în derulare în mai multe centre din ţară, aş menţiona doar Târgu Mureş, Timişoara, Spitalul Grigore Alexandrescu pentru că organizăm astfel de centre şi pentru copii, deja în unele din aceste centre există paturi dar se va mări capacitatea, de exemplu, la Timişoara, de la 5 la 9 paturi, par puţine, ele nu sunt puţine pentru că sunt paturi care au instalaţii complexe care permit îngrijirea pacientului printr-un risc redus de infecţie.

Alexandru Rafila:

Potrivit ministrului Sănătăţii, avem astfel de centre şi în Bucureşti, la Floreasca şi la Bagdasar, la Iaşi, la Timişoara, Târgu Mureş, Craiova.

În cazul unei tragedii cu multe victime, nu poate exista în România o capacitate de tratament nelimitată, spune Ministrul Sănătăţii, pentru că este nevoie şi de personal calificat care să îngrijească victimele. În acest sens, mecanismele de cooperare cu alte state sunt esenţiale.

„Este adevărat, nu poţi să ai o capacitate de tratament nelimitată, e o problemă legată nu numai de investiţia în sine, ci şi de resursa umană calificată ca să îngrijească aceşti pacienţi, o situaţie din aceasta de urgenţă, cu un număr foarte mare, zeci sau sute de victime, nu o poate rezolva nicio ţară şi din cauza asta acordurile de colaborare cu alte ţări sunt foarte importante”, explică Alexandru Rafila.

Ministrul sănătăţii spune că, „în sfârşit, după ani de zile definitivăm şi vom semna foarte curând memorandumul de înţelegere cu autorităţile belgiene pentru tratamentul pacienţilor cu arsuri. Adică să existe un cadru instituţional, un cadru de urgenţă”.

Suntem mai bine pregătiţi

Dacă mâine ar fi Colectiv, suntem mai bine pregăţiţi ca în urmă cu mai mulţi ani, spune ministrul Sănătăţii, însă nu la modul ideal.

„Suntem mai bine pregătiţi, categoric, decât în urmă cu mai mulţi ani, nu suntem ideal pregătiţi, noi continuăm asta, proiectele pe care le dezvoltăm prin Banca Mondială care nu se referă doar la dezvoltarea de noi paturi de terapie intensivă în locaţiile pe care vi le-am menţionat, ci şi pentru îmbunătăţirea din punctul de vedere al tehnologiei, inclusiv tehnologie informatică a paturilor deja existente”, spune Rafila.

Nicio ţară nu poate să fie perfect pregătită, pentru că nu ştii niciodată care poate fi dimensiunea unui astfel de accident. Dacă sunt câteva cazuri până la câteva zeci de cazuri poţi să te descurci, ca să spunem aşa, dar în mod evident când discuţi de un număr foarte mare de victime, posibilităţile naţionale sunt depăşite şi trebuie organizat transportul lor în alte ţări.

Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a vorbit şi despre infecţiile asociate asistenţei medicale. „La nivel european, media este de 7% şi e puţin probabil ca raportarea care se face acum în România, undeva în jur de 1%, să fie realistă. Noi am avut studii de prevalenţă în 2012 şi 2017 şi rezultatele au fost undeva în jur de 5%”, a spus Alexandru Rafila.

La începutul săptămânii, Alexandru Rafila estima că cinci oameni mor zilnic din cauza infecţiilor nosocomiale.

Urmărește-ne pe Google News