„În primul rând, trebuie să spunem un lucru care trebuie transmis tuturor: noi excludem testarea de masă a tuturor elevilor. Acest lucru iese din discuţie din punctul de vedere al Ministerului Sănătăţii şi sunt convins că şi din punctul de vedere al celorlalţi colegi”, a spus Rafila, după ce a semnat Planului Naţional de Acţiune pentru Siguranţa Şcolară la sediul MAI, a relatat news.ro.
Testarea trebuie să fie făcută ţintit şi numai cu acordul părinţilor, dacă există cazuri de suspiciune şi care pot conduce la îmbunătăţirea stării de sănătate prin consiliere psihologică, prin programe împotriva adicţiei pentru copiii sau adolescenţii care au consumat droguri.
Ministrul Sănătăţii:
„E clar că această testare trebuie să ţină cont de două principii: cel al nediscriminării şi cel al evitării stigmatizării pentru că, de asemenea, aceste lucruri sunt importante. Nu trebuie să facem testare de dragul testării, ci doar în interesul sănătăţii copilului”, a adăugat el.
Întrebat dacă testarea rapidă a tinerilor pentru depistarea drogurilor va fi făcută de medicii de familie, la solicitarea părinţilor, ministrul a răspuns că pentru realizarea acestui tip de teste nu este nevoie de personal medical, ci de „personal instruit” în acest sens. Conform acestuia, „nu neapărat profesorii” trebuie să facă aceste teste.
Primul care a anunțat că se ia în calcul din această toamnă testarea antidrog în școli a fost ministrul de interne Cătălin Predoiu, care a precizat că testarea se va face doar cu acordul părinților. Măsura a fost propusă după accidentul de lângă stațiunea 2 Mai în care un tânăr de 19 ani, aflat sub influența drogurilor, a intrat cu mașina într-un grup de pietoni, dintre care doi au murit.
De asemenea, Sorin Ion, secretar de stat al Ministerului Educaţiei, a explicat că nu va avea loc o testare generală în masă a elevilor, ci se va forma o comisie care va decide cine este testat, dar numai cu consimţământul părinţilor sau al elevilor majori.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Pensiamortului_LA_EI_spitalpro • 06.09.2023, 00:25
Adică e un pericol să scuipe elevul într-o eprubeta? La cata violență e în scoli și licee, eu i-aș testa zilnic! Altfel nu ar întra în sala de clasă.