„Altă veste importantă este că luni va sosi în România o cantitate de 50.000 de cutii de medicament inovativ antiviral Molnupiravir. Am reuşit să facem acest lucru”, a declarat Alexandru Rafila, la o zi după ce a anunțat încheirea contractului.
Ministrul a precizat că medicamentul, ce va fi administrat „pacienților cu risc crescut, simptomatici”, va avea un impact favorabil în următoarele zece zile pentru scăderea presiunii pe secţiile de Terapie Intensivă.
Molnupiravir este un medicament aprobat de Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente, la finalul anului 2021, pentru utilizare de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu SARS-CoV-2.
Într-un studiu clinic realizat pe indivizi cu risc ridicat la debutul bolii s-a dovedit că pastila celor de la Merck reduce spitalizările și decesele cu aproximativ 30%. Comprimatul se va administra de două ori pe zi pacienților vulnerabili diagnosticați recent cu boala, timp de cinci zile.
De ce au eșuat negocierile cu Pfizer
Tot la începutul ședinței de Guvern, Rafila a anunțat că nu a reușit să ajungă la un acord cu producătorul american Pfizer.
„Din păcate, cu cei de la Pfizer nu am reuşit (aducerea Paxlovid, n.r.), ne-au pus nişte condiţii comerciale şi un contract tipic din Statele Unite, care e foarte greu adoptat în România. Vă dau un singur exemplu, care cred că ar crea foarte multe rezerve, în primul rând pacienţilor: crearea unui fond naţional care să despăgubească eventualele victime ale administrării acestui tratament”, a explicat ministrul sănătății.
„Vă daţi seama că o astfel de chestiune nu avem cum să facem şi e foarte greu de instrumentalizat, mai ales că nu sunt precizări legate de dimensiunea acestui fond”, a precizat Rafila.
Molnupiravir și Paxlovid sunt primele medicamente antivirale din lume dezvoltate special pentru a trata infecția cu virusul SARS-CoV-2.