Alexandru Rafila a fost întrebat vineri, 29 aprilie, la Antena 3, dacă în pandemie au fost luate decizii doar pentru că aşa s-a dorit, dar care nu erau neapărat necesare.
„Sunt mai multe astfel de situaţii. Tot timpul noi facem referire la o situaţie pe care la început nu o cunoşteam, nu ştiam amănunte despre boală, cum evoluează, cum se previne, când umblau toţi îmbrăcaţi în spitale în nişte costume de cosmonaut actual. A trecut timpul, boala a devenit mai uşoară”, a răspuns actualul ministru PSD al Sănătății, potrivit news.ro.
„A fost însă o decizie, şi vă dau un exemplu, cu care eu nu am fost de acord, cu toate că eram şi membru într-un aşa zis comitet tehnico-ştiinţific de sprijin al celor care luau decizii în acel moment şi eu m-am opus vehement”, a continuat Rafila.
Acesta a precizat că se referă la „decizia închiderii şcolilor în martie 2020, când la un număr foarte mic de cazuri, erau 100 sau 200 de cazuri, s-a luat decizia închiderii şcolilor pentru o lungă perioadă”.
Rafila consideră că decizia luată de guvernul Ludovic Orban a fost greşită.
Viaţa a demonstrat, şi nu numai în România, că a fost o decizie greşită, care a afectat şi probabil că va afecta şi în continuare modul de dezvoltare şi de evoluţie al copiilor, care au fost frustraţi nu numai de accesul la învăţătură, ci au fost frustraţi de accesul la viaţa lor normală, la interacţiunea cu colegii, la interacţiunea cu profesorii.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila:
El a mai afirmat că în acel comitet tehnico-ştiinţific deciziile nu erau luate de medici, ci de militari.
„În acest comitet tehnico ştiinţific care lua deciziile şi care cred că mai este şi astăzi, dar nu s-a mai întrunit de foarte mult timp cred, majoritatea celor care luau decizii nu erau medici. Majoritatea celor care erau acolo erau militari. Erau aproape oameni absolut OK, nu am nici o problemă, dar dacă discuţi de o problemă medicală în principiu deciziile trebuie luate pe baza recomandărilor celor care sunt sunt de meserie şi care fac lucrul acesta”, a precizat Alexandru Rafila.
Fostul premier Ludovic Orban a anunțat închiderea școlilor
Toate școlile și grădinițele din România au fost închise pe 11 martie 2020, la începutul pandemiei de COVID, pentru o perioadă stabilită inițial la 11 zile. Decizia a fost luată în ședința Comitetului Național pentru Situații de Urgență și anunțată de premierul de atunci, Ludovic Orban.
„Este vorba de o măsură preventivă. Avem informații că mulți cetățeni români care au aflat de posibilitatea închiderii Lombardiei și-au făcut bagajele și au pornit spre România. Grija noastră este de a-i feri pe copii de orice risc de contaminare care ar putea apărea în cadrul cursurilor care se organizează la școală”, a spus atunci Ludovic Orban.
Ulterior, ministrul din acel moment al Educației, Monica Anisie, a declarat că școlile vor rămâne închise în perioada în care România se afla în stare de urgență.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro