„Eu nu exclud că acest prim caz există deja în România, poate nu în rândul celor care au fost deja testaţi, poate au fost persoane care au călătorit şi au venit din terţe ţări şi nu ştim despre ei”, a declarat Alexandru Rafila, la finalul unei întâlniri cu reprezentanții medicilor de familie, întrebat de reporteri dacă autoritățile române vor introduce reguli sanitare noi după primul caz de infectare cu noua tulpină Omicron.
Întrebat dacă populația ar trebui să se sperie de această tulpină, ministrul a răspuns: „Nu știm încă”.
„Nu cunoaştem elementele legate de patogenitatea similară sau diferită faţă de a tulpinii Delta sau a tulpinii originale, pe de o parte, şi nu cunoaştem nici modul în care anticorpii obişnuiţi după îmbolnăvire sau obţinuţi după vaccinare sunt neutralizaţi, în ce măsură se neutralizează şi protecţia oferită de vaccin sau de trecere prin boală este diferită faţă de ceea ce se întâmplă în momentul de faţă la tulpinile devenite clasice”, a explicat Alexandru Rafila.
Ministrul Sănătății a precizat că săptămâna viitoare ar urma să fie adoptat un set de măsuri care să limiteze răspândirea variantei Omicron.
„Mai devreme sau mai târziu va începe (varianta Omicron, n.r.) să circule și în România”, a mai spus oficialul guvernamental, citat de digi24.ro.
Astăzi, 3 noiembrie, Ministerul Sănătății a transmis că rezultatul uneia dintre probele recoltate de la cei peste 100 de pasageri repatriați joi seară din Maroc este pozitiv la infecția cu virusul SARS-COV-2. Proba pozitivă a fost trimisă pentru secvențiere în vederea stabilirii tulpinii virusului. Primele indicii sugerează însă că ar putea fi vorba despre tulpina Delta, a mai transmis instituția condusă de Rafila.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro