„România este chemată în judecată de compania Pfizer şi există anumite proceduri la nivelul Guvernului în care fie Guvernul, fie Ministerul de Finanţe angajează o firmă de avocatură. Problema este legată de faptul că firma care va reprezenta în mod efectiv România la proces trebuie să cunoască legislaţia din Belgia şi procesul se desfăşoară în limba franceză”, a spus Rafila, citat de Agerpres.

El a precizat că a discutat cu Polonia, dată și ea în judecată de Pfizer pentru același motiv, ca să încerce o coordonare a celor două ţări și mai este şi o a treia ţară dată în judecată, Ungaria.

„O să vedem dacă putem să avem o reprezentare comună sau separată, dar oricum echipele de avocaţi să discute unii cu ceilalţi. Eu bănuiesc că şi compania Pfizer o să cumpănească bine în cadrul acestui proces, pentru că mie cel puţin, ca şi om de sănătate publică, mi se pare absolut nefiresc ca o companie farmaceutică să arunce în aer credibilitatea vaccinării în general, nu mă refer la vaccinarea anti-COVID”, a mai punctat ministrul sănătății.

Potrivit lui Alexandru Rafila, spre deosebire de Pfizer, compania Moderna a încheiat „orice litigiu comercial” şi nu a mai avut niciun fel de pretenţie de continuare a contractului sau de litigiu în justiţie.

Companiile farmaceutice Pfizer și BioNTech au dat România în judecată în decembrie 2023, acuzând țara noastră că a încălcat contractul semnat în mai 2021 pentru achiziția de vaccinuri anti-COVID-19. Același lucru s-a întâmplat şi în cazul altor două state UE, Polonia şi Ungaria.

 
 

Urmărește-ne pe Google News