„Mai avem o perioadă de timp necesară ca să putem să avem o viziune clară asupra evoluţiei acestei boli. Totuşi, trebuie să vedem dacă evoluţia este diferită la populaţiile vaccinate în procent mare, cum este populaţia din Marea Britanie sau populaţii vaccinate în procent mai mic, apropo de gravitatea cazurilor. Oricum ar fi, chiar dacă procentul de persoane care se internează în spital şi respectiv au nevoie de terapie intensivă, este mai mic, dacă ai un număr foarte mare de cazuri într-un interval scurt de timp, atunci într-adevăr există pericolul de a bloca sistemul de sănătate”, a susținut joi ministrul sănătății, Alexandru Rafila, într-o coferință de presă, la Institutul Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş.
Medicul a precizat că, din această cauză, autoritățile își doresc să găsească „o soluţie prin care acest număr uriaş de cazuri care ar putea să apară într-un interval scurt de timp să fie spaţiat, adică intervalul de timp să fie ceva mai lung”.
Vorbind despre varianta Omicron, Rafila a precizat că sunt foarte multe necunoscute şi este bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău.
„N-o să putem să oprim creșterea, important este viteză de creștere, pentru că în momentul în care ai 25.000 de cazuri într-o zi și ai 10% din persoane care au nevoie de internare, asta înseamnă totuşi 2.500 de persoane care se internează zilnic. În condiţiile în care evoluţia e mai uşoară, durata spitalizării scade, avem o medicaţie antivirală eficientă şi poţi să externezi mai repede, atunci lucrurile încep să funcţioneze. Deocamdată, sunt foarte multe necunoscute şi e bine să fim pregătiţi pentru ce este mai rău şi lucrurile să se întâmple mai bine şi să putem să facem faţă acestui val potenţial”, a mai spus Alexandru Rafila.
Rafila: Aproape 10 milioane de români au trecut prin boală, plus persoane vaccinate
Medicul a spus că, în România nivelul de vaccinare real este de 50%, deoarece populaţia rezidentă este în jur de 16 milioane de locuitori.
Dar să nu uităm că au fost și un număr mare de persoane care au trecut prin infecție, mai ales în valul al patrulea. Noi avem 1,8 milioane de persoane care au trecut prin boală, probabil numărul lor este mult mai mare. Multiplicarea care este de obicei utilizată este cu cinci, deci probabil că suntem aproape 10 milioane de persoane care am trecut prin infecţie, plus persoane vaccinate.
Alexandru Rafila:
Cu toate astea, medicul a precizat că nu se poate face o estimare „extrem de clară”.
„Unii au fost şi vaccinaţi, alții au trecut şi prin boală. Nu putem să facem încă o estimare extrem de clară, dar speranţa pe care cred că o avem cu toţii, indiferent de ce parte a baricadei suntem. (…) cred că toți sperăm să există o patogenitate redusă şi să putem să trecem mai uşor pentru acest val cinci, dar nu putem să neglijăm măsurile care să permită accesul la sănătate, serviciile medicale ambulatorii și testarea, pentru că testarea rămâne esențială pentru detectarea precoce a cazurilor”, a mai declarat Alexandru Rafila.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro