„Mall-ul, în sine, nu constituie o problemă, ci activitățile care aduc mulți oameni întru-un spațiu limitat, precum restaurantele fast-food. Acolo mănâncă mulți și interacționează. Dacă fast-food-urile găsesc niște soluții de distanțara ca la terase, de exemplu, putem da drumul. Zona intrărilor este o altă problemă. Cred că prezența într-un magazin de confecții nu este diferita de prezența într-un supermarkert. Asta dacă se aplică măsurile de prevenție. O soluție este monatrea unui termoscaner la intrarea în mall, pentru că aceste clădiri funcționează ca un aeroport”, a spus specialistul în microbiologie, la Realitatea Plus.
Alexandru Rafila susține că, în pofida tuturor criticilor aduse restricțiilor impuse de autorități, nu se poate nega faptul că datorită acestora România a ținut sub supraveghere situația îmbolnăvirilor și a deceselor cauzate de coronavrius.
Avem de 5-6 ori mai puține infectări cu Covid-19 față de alte state cu populație identică
„Cred că este la modă să contești regulile, ce nu există sau că lucurile trebuiau făcute altfel. Eu nu sunt implicat direct în zona de decizie, dar am ajutat la nivel fundamental, însă nu putem nega ca aceste restricții nu au ajutat România. Avem de 5-6 ori mai puține decese și infectări față de state cu populație identică. Aici avem o caracteristică a statelor vecine României, care au înregistrat și ele valori mai mici. Unii spun că un motiv ar fi implementarea din timp a măsurilor de impiedicare a intrării unui număr mare de oameni din zone puternic afectate de Covid-19. Totuși, țin să subliniez că, științific nu este dovedit ca obligativitatea vaccinelor în statele din Estul Europei a salvat vieți”, a mai spus Alexandru Rafila.
„E o creștere apreciabilă, dar rămâne să vedem dacă e o întâmplare sau dacă e un trend. Depinde și câte teste au fost prelevate. Nu cred că este o schimbare în transmiterea comunitară a bolii. Nu este exclus să apară noi focare în anumite zone. În Israel a crescut brusc numărul de cazuri, pentru că a apărut virusul în anumite școli. Și s-au închis exact acele școli. Și noi vom trata focarele propriu-zise. Măsurile luate până în acest moment vor continua să-și facă efectul. Contează dacă avem comunități mai mult sau mai puțin compliante. Vorbim de relaxarea instituțiilor, dar și de relaxarea indivizilor. Cred că putem avea o vară liniștită pe fondul acestui trend în scădere al virusului.”
„Economia ar trebui să repornească și să nu se mai oprească. Și învățământul trebuie să repornească. Importantă e atitudinea fiecăruia dintre noi”, a mai spus Rafila la Realitatea Plus.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro