„Acesta (Remdesivir – n.r.) ar fi primul produs autorizat care acţionează asupra virusului, practic împiedică replicarea virală. Speranţa este că putem avea până în toamnă un tratament care să împiedice aceste forme care provoacă un număr mare de decese, mai ales în rândul categoriilor de risc”, a explicat profesorul Alexandru Rafila pentru Mediafax.
Acesta a mai spus că 4.000 de pacienţi din întreaga lume au fost trataţi cu Remdesivir, iar săptămâna viitoare ar putea fi făcute publice rezultatele pentru încă 400 de bolnavi.
Dacă rezultatele vor fi la fel de bune, ar fi un pas important pentru autorizarea acestui medicament pentru coronavirus în SUA, precum şi în alte ţări. Iar dacă un tratament eficient va fi folosit la scară largă, vor putea fi relaxate măsurile de distanţare socială, mai notează sursa citată.
Remdesivir este fabricat de compania Gilead Sciences și a fost gândit inițial pentru Ebola, fără însă prea mare succes pentru tratarea acestei maladii, dar mai multe teste făcute pe animale a arătat că este eficient împotriva coronavirusului prezent atât în SARS, MERS și acum COVID-19.