„Avem nişte obligaţii contractuale. Aceste obligaţii contractuale au avut două elemente, dacă vreţi, unul legat de poziţia şi negocierea realizată la nivelul Comisiei Europene cu principalii producători de vaccinuri, cantităţile contractate au depăşit mult populaţia Uniunii Europene şi fiecare stat membru a primit o cotă parte. Au existat două momente, unul în anul 2020, unul în anul 2021, când am fi putut încerca cel puţin să aducem propuneri legate de aceste contracte. În lipsa acestor propuneri a existat un soi de aprobare tacită şi rezultatul a fost că România este obligată să contracteze anumite cantităţi, care sunt importante”, a declarat Rafila, într-o conferință de presă la Craiova.
Medicul a precizat că aceste contracte durează până în 2023, iar Ministerul Sănătății încearcă să facă tot ce poate pentru a le renegocia.
Am informat Guvernul, am informat Preşedinţia României, încercăm prin intermediul Ministerului Afacerilor Externe să vedem dacă sunt şi alte ţări în această situaţie încât să avem o voce puternică la nivel european sau mai puternică la nivel european, să vedem care este posibilitatea declarată de renegociere a acestor contracte care să prevină risipa banilor publici.
Alexandru Rafila:
În urmă cu câteva zile, medicul Rafila a declarat într-un interviu pentru SpotMedia că România a fost nevoită să arunce până acum două milioane de vaccinuri anti-COVID. Însă țara noastră mai așteaptă un număr de doze care „depășește consistent populația țării”.
Întrebat vineri ce se întâmplă cu vaccinurile anti-COVID expirate, Rafila a răspuns:
„A fost un mecanism complex de gestionare a vaccinurilor pentru că a fost acel Comitet Naţional CNCAV, a fost implicat Ministerul Apărării, care asigura sprijinul logistic şi inclusiv depozitarea acestor vaccinuri”.
Ministrul Rafila a mai spus că este posibil ca și în perioada următoare să expire ”o cantitate mare” de vaccinuri, dacă interesul pentru imunizare este redus și ”dacă şi interesul pentru a-l cumpăra din partea altor ţări sau chiar pentru a-l primi gratuit este, de asemenea, scăzut”.
Medicul a menţionat că a reuşit să vândă cele 6,5 milioane de doze de vaccin de la Pfizer, primite în ianuarie şi februarie, către Germania şi Ungaria.
Câți români s-au vaccinat de la începutul campaniei
În utlima săptămână, 10.892 de români s-au vaccinat împotriva COVID, potrivit datelor publicate de ROVaccinare, pagina oficială a Platformei naționale de informare cu privire la vaccinarea împotriva COVID.
De asemenea, de la debutul campaniei de vaccinare s-au imunizat în total 8.122.877 de români, dintre care 8.097.471 cu schema completă și 2.579.080 cu doza booster.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro