„Ridicarea stării de alertă va duce și la ridicarea majorității restricțiilor. Masca nu este neapărat o restricție, este o metodă de protecție. Și chiar dacă ea, din punctul de vedere al obligativității, va dispărea, sigur că în interior, în spații aglomerate, cel puțin pentru o perioadă de timp, probabil că vom recomanda utilizarea în continuare a măștii”, a spus Alexandru Rafila, aflat la Bistrița pentru inaugurarea secțiilor de Boli Infecțioase, Dermatovenerologie și Pneumoftiziologie de la Spitalul Județean de Urgență Bistrița, după modernizare.
Ministrul sănătății a adăugat că masca de protecție ar trebui purtată și după ridicarea stării de alertă, în semn de „respect față de ceilalți”.
Fără să fie o obligație, este respect față de ceilalți și față de propria persoană, până la urmă, să utilizăm masca.
Alexandru Rafila:
Afirmațiile ministrului vin după ce surse guvernamentale au declarat vineri, 11 februarie, că Guvernul condus de Nicolae Ciucă ia în calcul ridicarea stării de alertă, ceea ce ar duce la anularea tuturor restricțiilor anti-COVID. Altfel spus, masca de protecție nu va mai fi obligatorie.
Pe data de 15 februarie ar urma să se facă o analiză la nivelul Guvernului, pentru a vedea de când se vor lua primele măsuri de relaxare, în condițiile în care de vinerea trecută numărul de cazuri scade constant.
Starea de alertă în România a fost instituită pe 15 mai 2020, la terminarea stării de urgență, iar de atunci a fost prelungită succesiv, în fiecare lună.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro