„Au fost analizate documentele şi propunerile Centrului European pentru Prevenirea și Controlul Bolilor, care recomandă testarea persoanelor care călătoresc în spațiul UE cu test PCR, astfel încât să se reducă riscul de transmitere a acestei noi tulpini”, a declarat Alexandru Rafila.

„E importantă și aplicabilitatea unei măsuri. Dacă introduci o măsură pentru care nu te pregătești din punct de vedere logistic, dacă de exemplu în perioada sărbătorilor de iarnă trebuie să testăm zilnic 100.000 de persoane – și nu mă refer la testarea din aeroport, ci la faptul că pacienții care vin din zona roșie ar trebui să se testeze în ziua a 8-a, ca să iasă din carantină nu poți face acest lucru”, a explicat Rafila.

Potrivit acestuia, „nu poți să faci acest lucru dacă discuți și de prelevarea probei de la domiciliu”. „Trebuie găsită o soluție care să fie convenabilă din punct de vedere a protejării sistemului de sănătate publică şi care să poată să fie şi aplicată”, a mai spus el.

Ministrul a spus că în ședința de guvern de vineri s-a discutat despre aceste măsuri.

Am discutat şi premierul s-a implicat direct în această discuţie, cum putem să adoptăm şi noi nişte măsuri în consonanţă cu ceea ce se întâmplă în spaţiul UE ca să putem să limităm sau să întârziem transmiterea noii tulpini Omicron, pentru că mai devreme sau mai târziu sigur ea va începe să circule şi în România, aşa cum se întâmplă şi în celelalte ţări UE.

Alexandru Rafila:

Alexandru Rafila a spus că lucrează cu specialiştii INSP pentru găsirea unei soluţii „care să poată fi aplicabilă. „În cursul săptămânii viitoare vom avea un set de măsuri care să fie adaptate situației epidemiologice”, a afirmat ministrul Sănătății.

Ministrul a mai precizat că este vorba despre necesitatea unui document care să ateste faptul că o persoană a fost testată într-un interval de 48 de ore înainte de intrarea în România.

Urmărește-ne pe Google News