„Cel puţin până în acest moment, noi nu am identificat ca fiind vreo culpă medicală, dar nu vreau să mă antepronunţ până când Parchetul nu pronunţă o concluzie, pentru că nu vrem în niciun fel de influenţăm ancheta”, a declarat ministrul sănătăţii la Digi24, citat de news.ro.
El a adăugat că „a fost un conflict intern” și că aceasta a fost și concluzia Corpului de Control trimis de Ministerul Sănătății în aprilie și că este nepermis ca din cauza mizelor personale să fie compromiși medicii, fără să precizeze concret la cine se referă.
„Dacă transformăm mizele personale în chestiuni care duc la compromiterea activităţii unor oameni, fie că sunt medici, asistenţi medicali, lucrul ăsta este din punctul meu de vedere nepermis”, a spus Rafila.
Ministrul a punctat că suntem în precampania electorală și că acest lucru se vede. „Scandalurile sunt folosite politic, este nepermis din punctul meu de vedere să foloseşti astfel de scandaluri politic, dar lipsa de responsabilitate se manifestă, din păcate, şi în zona politică”, a mai spus Rafila.
Corpul de Control al ministrului sănătății a făcut verificări luna trecută la Spitalul Sfântul Pantelimon din București, în urma acuzațiilor făcute de o asistentă, care a susținut că 20 pacienți de la ATI au murit din cauza administrării incorecte a unei substanțe, este vorba despre Noradrenalină. De fapt au fost 17 decese, potrivit datelor oficiale, iar Corpul de Control nu s-a referit la pacienții morți, ci la sesizările angajaților, fără să se facă vreo mențiune că îngrijirile au fost defectuoase.
Comisia întrunită în aprilie la Spitalul Pantelimon a stabilit însă clar că nu a existat „nicio abatere profesională” și că s-au respectat „toate protocoalele și procedurile terapeutice”, se arată în raportul obținut pe 17 aprilie de Libertatea.
De asemenea, și concluziile Colegiului Medicilor au fost că „actul medical a fost unul corect”, iar Parchetul de pe lângă Tribunalul Bucureşti a început luna trecută urmărirea penală pentru infracţiunea de omor, dar in rem, adică doar pentru fapte, nu pentru persoane.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Sad_Tax • 03.05.2024, 16:31
Șaptesprezece (foști) pacienții. Nimic ieșit din comun, nimic anormal. Pur și simplu. = declarație. Și ce declarație!