În intervenția sa, Rafila a declarat că „pandemia ne-a reamintit fragilitatea unora dintre cele mai importante sisteme create de om, sistemele de sănătate. Sistemul de sănătate din România nu a fost conceput şi pregătit pentru a face faţă unei crize precum pandemia de COVID”, conform unui comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii.

Medicul a explicat că în România a existat o fluctuaţie între măsurile de izolare la începutul pandemiei şi măsurile preventive slabe, în cel de-al patrulea val.

Totodată, ministrul Rafila a subliniat că „stabilitatea organismelor de conducere în domeniul sănătăţii ar trebui să fie un factor-cheie pentru a face faţă crizei. Una dintre principalele probleme cu care s-a confruntat România a fost asigurarea accesului la servicii de sănătate pentru pacienţii non-COVID”.

Pe de altă parte, potrivit lui Rafila, principalul factor de reziliență al sectorului sănătății a fost resursa umană, care a fost pe deplin implicată pentru a face față pandemiei. Ministrul a precizat că personalul din sistemul sanitar a făcut eforturi extraordinare.

„Un sistem de sănătate rezilient ar trebui să absoarbă şocul unei situaţii de urgenţă, continuând să ofere servicii de sănătate de bună calitate. Avem nevoie de o creştere treptată şi pe termen lung a resurselor alocate sistemului de sănătate. Este foarte important să avem decizii administrative şi de sănătate publică bazate pe abordarea profesională a crizei pandemice”, a declarat ministrul sănătății Alexandru Rafila.

Rezultate Exit poll alegeri prezidențiale 2024 – turul I – cine intră în turul 2. Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale potrivit BEC!
 

Urmărește-ne pe Google News