„Toată lumea m-a întrebat legat de demisie. Eu nu cred că am motive să îmi dau demisia legat de acest caz. Cred că mai important decât o demisie este problema legată de credibilitatea sistemului de sănătate şi mai ales a corpului medical.

Pentru că au existat foarte multe voci, mai ales în primele 2-3 zile, care au blamat in corpore corpul medical. Eu nu sunt de acord cu această chestiune pentru că pune sub semnul întrebării foarte mulţi profesioniști care îşi fac treaba pentru o situaţie care este absolut dezastruoasă, cea care a fost la Pantelimon şi o să vedem după pronunțarea instanței dacă este reală sau nu este reală”, a spus Rafila, la Antena3.

Întrebat dacă se aşteaptă ca premierul Marcel Ciolacu să îi ceară demisia, ministrul sănătăţii a spus că nu exclude acest lucru. 

„Întotdeauna în politică este o astfel de posibilitate. Până în momentul de faţă nu s-a solicitat, dar nu este o eventualitate pe care nu pot să o exclud”, a mai spus Alexandru Rafila.

Şeful Corpului de control al Ministerului Sănătăţii, Sorin Luca, a demisionat miercuri în contextul situației de la Spitalul Sfântul Pantelimon din Capitală. Demisia a venit la câteva luni după ce, în luna aprilie, Corpul de control al Ministerului Sănătăţii a făcut o anchetă la Spitalul Pantelimon, la finalul căreia a anunțat că nu a găsit nereguli.

Despre demisia acestuia, Alexandru Rafila a explicat că Sorin Luca va rămâne angajat în cadrul Corpului de control, pentru că este funcționar public.

„(Demisia) este decizia dânsului, este o situație foarte tensionată care a pus la îndoială și credibilitatea unor structuri inclusiv din Ministerul Sănătății. O să rămână angajat în cadrul Corpului de control pentru că e funcționar public și am numit cu delegație altă persoană”, a declarat Alexandru Rafila.

De asemenea, Rafila a spus că Sorin Luca era delegat pe funcție. Postul a fost scos de 4 ori la concurs, s-au prezentat persoane din afara instituției, dar nu au luat concursul, a precizat ministrul.

Dosarul deceselor suspecte de la Sf. Pantelimon

Doctorițele Mirela Păiuș și Maria Miron, ultima poreclită în secție „Doamna cu coasa”, au fost arestate preventiv pe 8 august de Tribunalul București, pentru omor calificat şi tentativă de omor calificat.

Până acum, procurorii au adus probe în cazul unui pacient în vârstă de 54 de ani, aflat în stare gravă, care a murit pe 4 aprilie prin scăderea bruscă a dozei de noradrenalină.

Ancheta a pornit în luna aprilie, după ce directorul de îngrijiri a sesizat conducerii spitalului că există informații provenite de la o asistentă că în perioada 4-7 aprilie în Secția de Anestezie-Terapie Intensivă ar fi decedat 20 de pacienți printr-o administrare incorectă de noradrenalină.

După depunerea plângerilor privind morțile suspecte, rata deceselor înregistrate în secţia ATI a Spitalului Sfântul Pantelimon a scăzut cu aproape 50%, indică statisticile puse la dispoziţie de spital magistraţilor.

Un martor din dosar a susținut că una dintre doctorițele inculpate era „surprinsă şi dezamăgită” atunci când pacienţii cărora le scădea doza de noradrenalină nu mureau în timp scurt. Iar un alt martor a povestit cum una dintre ele a înlocuit, personal, doza de noradrenalină a unui pacient cu ser fiziologic.

Urmărește-ne pe Google News