„În ultimele săptămâni, au existat tot felul de aşa zise alerte care să pună pe jar populaţia, nu este cazul. Boala X, care a fost menţionată prima dată, evolua exclusiv în Congo şi era vorba despre malarie, deci nu avea nicio legătură cu sănătatea publică din România sau din Europa. Acum, ne găsim într-un moment în care, de câteva zile, sunt vehiculate foarte multe informaţii că ar fi venit în România un virus din China care produce infecţii foarte grave. Nu este cazul, discutăm despre o viroză banală”, a spus Rafila.
El a adăugat că metapneumovirusul (HMPV) este un virus cunoscut de ani de zile, „care produce infecţii obişnuite”.
„Copiii, în general, sunt afectaţi, 10% din totalul virozelor respiratorii care apar la copii sunt produse de metapneumovirus, aşa că nu discutăm de nimic special, discutăm de o viroză banală care, sigur, la fel ca orice viroză, poate să evolueze cu complicaţii în cazul persoanelor care au anumite deficienţe imune sau boli cronice, dar sunt situaţii excepţionale iar diagnosticul acestei boli este un diagnostic clinic”, a punctat Rafila.
Ministrul a adăugat că o singură persoană a fost depistată cu acest virus în acest an, în județul Bihor, iar în sezoanele anterioare au fost 4 cazuri în sezonul 2021-2022, 6 în sezonul următor şi 7 anul trecut.
„Sunt zeci de mii de cazuri de astfel de infecţii în fiecare săptămână. În momentul de faţă, vă asigur că în România sunt câteva mii de cazuri de infecţie cu metapneumovirus. V-am spus că este un singur caz care a fost diagnosticat care avea SAR, adică sindromul respirator grav”, a mai explicat ministrul.
Ce este virusul HMPV
HMPV (Human Metapneumovirus) este un virus care provoacă infecții ale căilor respiratorii superioare și inferioare. Acesta face parte din familia Paramyxoviridae și poate afecta atât adulții, cât și copiii, fiind o cauză frecventă de bronșită și pneumonie, mai ales în rândul copiilor mici, vârstnicilor și persoanelor cu sistem imunitar slăbit.
Simptomele infecției cu HMPV sunt similare cu cele ale unei răceli obișnuite sau ale unei infecții respiratorii superioare și pot include tuse, dureri în gât, febră, dificultăți de respirație și congestie nazală. În cazurile mai severe, infecția poate evolua către bronșită sau pneumonie.
HMPV se transmite prin aerosoli sau prin contact direct cu secrețiile infectate ale unei persoane, similar altor virusuri respiratorii. Tratamentul se concentrează pe ameliorarea simptomelor, deoarece nu există un tratament antiviral specific pentru acest virus.
Deși nu este un virus nou, HMPV a provocat îngrijorare în China din cauza numărului crescut de cazuri raportate în ultimele două săptămâni, mai ales la copiii sub 4 ani.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro