Întrebat dacă se pune problema unui lockdown şi a închiderii şcolilor în funcţie de rata de incidenţă, ministrul Rafila a răspuns:
”O să discutăm. N-aș vrea să fac acum aprecieri de acest gen. Eu sunt un susţinător al menţinerii şcolilor deschise. Vedeți că sunt și țări în momentul de față au incidenţă înaltă şi menţin şcolile deschise. Totdeauna trebuie să pui în balanţă impactul asupra sănătăţii publice, dar şi impactul asupra sănătăţii copiilor. Să nu uităm că sănătatea copiilor, a acestei generaţii, este responsabilitatea noastră, în egală măsură sau poate chiar mai mare decât este impactul asupra sănătăţii publice”.
Ministrul Sănătății, prezent joi la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, unde a vizitat Pavilionul V, care a fost afectat de incendiu la începutul acestui an, a vorbit și despre impactul pe care îl are închiderea școlilor asupra copiilor și a precizat că va discuta cu colegii din zona de sănătate şi cei din educaţie, astfel încât să se ia decizii echilibrate.
”Una este să le închizi şcolile pentru perioade scurte de timp, altceva este să le ţii luni de zile închise şi să afectezi nu numai procesul de învăţământ, ci şi sănătatea copiilor, modul în care ei se dezvoltă din punct de vedere fizic, psihic, ori, consecinţele închiderii pe durate lungi, din păcate am trăit acest scenariu în România, s-ar putea să se facă resimţite timp de ani de zile. O să discutăm cu toți colegii din zona de sănătate, din zona de educație, astfel încât să putem lua decizii echilibrate”, a mai spus Rafila.
Astfel, Alexandru Rafila a făcut apel pentru un efort comun al societății, astfel încât să se încetinească transmiterea virusului și posiblitatea sistemului de sănătate de a prelua cazurilor și de prin funcționarea cât mai aproape de normal a întregii societăți și a activității din școli.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro