”Aceste TIR-uri nu sunt făcute să trateze săptămâni sau luni pacienţii. Aici trebuie să cădem de acord cu toţii. Aceste TIR-uri trebuie să preia pentru o scurtă perioadă de timp un vârf, adică se acumulează cazurile la ATI şi am la un moment dat o săptămână sau zece zile o perioadă critică şi le folosesc, după care mă întorc în secţiile de spital. Asta e conduita corectă”, a spus Rafila joi seara la B1 TV.

”Problema e că neexistând această viziune, această organizare a sistemului de sănătate încât majoritatea spitalelor din România să aibă circuite separate pentru pacienţii infectaţi cu COVID şi să existe inclusiv o coordonare la nivel judeţean a spitalelor, care să preia cazurile mai mult sau mai puţin grave, s-a ajuns probabil la această soluţie”, a declarat Alexandru Rafila.

Vicepreședintele Camerei Deputaților a mai precizat că asistenţa medicală este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii.

Din nou vă spun, asistenţa medicală de terapie intensivă şi în general a oamenilor din România este responsabilitatea Ministerului Sănătăţii care putea să spună, strategia noastră nu este legată de utilizarea acestor TIR-uri, le folosim maxim o săptămână. În mod evident, nu poţi să pui pacient după pacient în aceste TIR-uri luni de zile.

Alexandru Rafila

Trei pacienți COVID-19 au murit, luni seara, din cauza unei defecțiuni la instalația de oxigen la TIR-ul ATI de la Spitalul „Victor Babeș” din București, care a funcționat luni de zile în Argeș până să ajungă acolo, după cum a spus luni seară șeful DSU, Raed Arafat.

Raed Arafat a fost avertizat din februarie că unitățile mobile de Terapie Intensivă „sunt gândite strict pentru calamități”, nu ca soluții pe termen lung de Oana Gheorghiu, cofondatoare a Asociației Dăruiește Viață, care a construit din donații cel mai performant spital modular ATI pentru pacienți COVID din România.

Semnalul de alarmă a fost tras după ce la „Marius Nasta”, un generator al unității mobile de Terapie Intensivă din curtea spitalului s-a aprins și a scos fum, iar la Botoșani, TIR-ul ATI a devenit temporar inutilizabil, după ce a plouat și apa s-a infiltrat în tavan.

 
 

Urmărește-ne pe Google News