„Un motiv îl poate constitui variația antigenică, așa-numitele mutații, care pot duce la apariția unor tulpini noi și atunci ar trebui în fiecare an sau la doi ani, poate, asta e o chestiune pe care nu putem acum s-o stabilim, dar vaccinurile ar trebui să țină pasul cu aceste mutații, în cazul în care se dovedesc că nu mai sunt eficiente”, a declarat Alexandru Rafila.

Potrivit reprezentantului OMS în România, „cea de-a doua eventualitate este legată de persistența răspunsului imun, adică dacă persistența răspunsului imun va exista un an, doi ani sau trei ani”.

În funcție de această persistență a răspunsului imun după vaccinare, vor exista oportunități pentru administrarea acestei doze suplimentare periodic.

Alexandru Rafila:

Reprezentantul României la OMS a vorbit și despre care este modalitatea prin care o persoană să se informeze, după a doua doză de vaccin, dacă s-a imunizat sau dacă, în timp, mai are anticorpi.

„În ceea ce privește testele serologice serioase care determină anticorpii, ele s-au perfecționat foarte mult. Se detectează acum anticorpii anti-Spike, adică împotriva proteinei S, chiar mai mult decât atât, sunt anticorpi neutralizanți, adică sunt exact cei care blochează porțiuni din proteina S, responsabilă de atașarea la o celulă. Și putem avea – nu avem deocamdată teste exact cantitative, adică să vedem un titlu de anticorpi, ci avem teste semicantitative, care arată un grad de intensitate al reacției mai degrabă decât un nivel, o cantitate, de anticorpi”, a menționat Alexandru Rafila.

FOTO: Hepta

 
 

Urmărește-ne pe Google News