Decizia Instanței supreme este definitivă. Torţionarul execută o pedeapsă de 20 de ani pentru crime împotriva umanităţii, scrie Mediafax.ro.
Alexandru Vișinescu a cerut întreruperea executării pedepsei deoarece problemele sale medicale nu pot fi ținute sub observație în spitalul penitenciarului, notează sursa citată. Încă de la primele termene, magistrații ÎCCJ au cerut efecutarea unei expertize medico-legale pentru a se stabili dacă Alexandru Vișinescu, în vârstă de 92 de ani, poate fi tratat în penitenciar.
La ultimul termen, completul a discutat despre concluziile expertizei, iar documentul a arătat că fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat poate fi tratat în sistemul penitenciar. Recomandarea comisiei Institutului Naţional de Medicină Legală a fost ca Alexandru Vișinescu să rămână internat pe toată durata detenţiei
Alexandru Vişinescu a fost încarcerat în februarie 2016, după ce judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.
Cât timp Alexandru Vişinescu a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, deținuții erau supuși unor condiții inumane în așa fel încât să fie distruși fizic. Oamenilor nu li se asigurau un minim de medicamente și nu li s-au acordat îngrijri sau asistență medicală, a arătat Parchetul ÎCCJ.
„Totodată, netratarea bolnavilor, refuzul de transfer către spitalele penitenciar, degradarea stării de sănătate a condamnaţilor prin lipsa hranei, lipsa încălzirii, pedepsele aplicate discreţionar şi abuziv, condiţiile de detenţie inumane, relele tratamente, bătaia şi alte violenţe, ignorarea adreselor şi sesizărilor formulate de către deţinuţi erau tot atâtea acţiuni menite a duce la exterminarea fizică a persoanelor încarcerate”, au scris procurorii în actul de sesizare a instanţei.
Potrivit sursei citate, principalele categorii de deţinuţi aflate în penitenciar, aşa cum reiese chiar dintr-o notă a lui Vişinescu adresată Consiliului Securităţii Statului din 1967, erau foşti conducători în guvernele burghezo-moşiereşti şi în conducerile PNŢ şi PNL, foşti conducători ai diverselor organizaţii subversive, foste cadre de conducere după 23 August 1944, foste cadre MAI după 23 August 1944, foşti conducători ai diverselor secte religioase şi alte cazuri mai izolate.
Din documentele studiate de anchetatori au fost identificaţi 138 de deţinuţi care au trecut prin Penitenciarul Râmnicu Sărat în mandatul lui Vişinescu.
Citește și REPORTAJ: Cum a reușit un primar vasluian să diminueze cu 85% numărul de asistați social: ”Au rămas în plată doar cei cu adevărat necăjiți”
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro