Decesul a fost declarat la ora 14:30 de medicii unui echipaj SMURD chemat de urgență la spitalul Penitenciarului Rahova.
Alexandru Vișinescu a murit la o lună după ce a fost operat de urgență (pe 6 octombrie), la Spitalul „Bagdasar-Arseni”, pentru că avea fracturi costale și o ruptură de splină după ce ar fi căzut într-una dintre băile Spitalului Penitenciar Jilava.
„I s-a făcut rău, a căzut și s-a lovit cu partea stângă a trunchiului de bordura din faianță unei căzi. Cel mai probabil, coastele fracturate i-au străpuns splina”, ne-au spus surse medicale.
Torționarul Alexandru Vișinescu a stat 3 săptămâni internat la Bagdasar-Arseni.
Fostul torționar era închis de 2 ani și 9 luni la Rahova, unde execută 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității. Vișinescu a fost găsit vinovat pentru torturarea fizică și psihică a 138 de deținuți politici care în perioada 1956-1963 au fost încarcerați în penitenciarul pe care l-a condus, dintre care 12 au murit, unul dintre aceștia fiind Ion Mihalache.
Pe 22 septembrie 2018, a murit și torționarul Ioan Ficior, condamnat la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității și care era internat la spitalul Penitenciarului Jilava.
Alexandru Vișinescu a murit în închisoare
Alexandru Vişinescu a fost încarcerat în februarie 2016, după ce judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție l-au condamnat definitiv la 20 de ani de închisoare pentru crime împotriva umanității.
În rechizitoriul procurorilor se arată că, în perioada 1956-1963, Alexandru Vișinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, „a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic”.
Cât timp Alexandru Vişinescu a condus Penitenciarul Râmnicu Sărat, deținuții erau supuși unor condiții inumane în așa fel încât să fie distruși fizic. Oamenilor nu li se asigurau un minim de medicamente și nu li s-au acordat îngrijri sau asistență medicală, a arătat Parchetul ÎCCJ.
FOTO: INQUAM PHOTOS / OCTAV GANEA
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro