Alexei Gorinov, deputat în consiliul districtului Krasnoselski din Moscova și avocat de meserie, a fost arestat în luna aprilie sub acuzația de răspândire de „informații false cu bună-știință” despre armata rusă.
Potrivit autorităților, Gorinov a comis infracțiunea atunci când el și o colegă deputată din opoziție, Elena Kotenochkina, s-au pronunțat împotriva propunerii consiliului de a organiza, în ciuda războiului din Ucraina, un concurs de desene pentru copii și un festival de dans. Gorinov a afirmat la acel moment, motivându-și opoziția față de această propunere, că, în conflictul din Ucraina, „mor copii”.
„Cred că toate eforturile societății civile [din Rusia] ar trebui să vizeze doar oprirea războiului și retragerea trupelor rusești de pe teritoriul Ucrainei”, a declarat Gorinov în timpul reuniunii de lucru, care a fost înregistrată video și este disponibilă pe YouTube.
Acuzațiile împotriva lui Gorinov se încadrează într-o serie de legi noi care au fost introduse în Rusia de la începutul invadării Ucrainei.
Sentința de 7 ani primită de Gorinov va fi percepută ca fiind dură chiar și în actualul climat politic din Rusia, unde autoritățile s-au angajat într-o campanie de represiune fără precedent împotriva societății civile și a opoziției de când Moscova și-a început invazia din statul vecin, pe 24 februarie.
Grupurile pentru drepturile omului s-au arătat îngrijorate de faptul că decizia în cazul lui Gorinov va fi prima dintr-o serie de hotărâri împotriva unor personalități care s-au pronunțat împotriva războiului din Ucraina și care așteaptă să fie judecate.
„Aceasta este în mod clar o hotărâre motivată politic, menită să sperie publicul și să îl facă să tacă”, a declarat Tanya Lokshina, director asociat pentru Europa și Asia Centrală la Human Rights Watch. „Sentința scandaloasă este în mod evident menită să-i descurajeze pe ruși să vorbească împotriva războiului și să exprime orice formă de disidență”, a precizat Lokshina.
Cel puțin 50 de persoane riscă pedepse cu închisoarea pe termen lung sau amenzi mari pentru „răspândirea cu bună-știință de informații false” despre armata rusă, în timp ce aproximativ 2.000 de oameni au primit amenzi mai mici pentru că au criticat războiul, potrivit unui grup pentru drepturile omului care urmărește cazurile la nivel național.
Pe tot parcursul audierilor, Gorinov și-a continuat opoziția fermă față de invazia Rusiei în Ucraina. În timpul ședinței de vineri, în care a fost condamnat, el a afișat, în timp ce se afla în cușca de sticlă a acuzatului, o pancartă pe care scria „Mai aveți nevoie de acest război?”. De altfel, nu este pentru prima dată când, în timpul audierilor, deputatul local a protestat împotriva conflictului militar din țara vecină, declanșat la ordinul președintelui Vladimir Putin.
În pledoaria finală de joi, Gorinov a spus că este nevinovat, invocând drepturile sale la libera exprimare prevăzute de Constituția rusă, reiterându-și în același timp criticile la adresa războiului „josnic” din Ucraina.
„Războiul, indiferent de sinonimul cu care îl numești, este ultimul, cel mai murdar, cel mai josnic lucru, nedemn de titulatura de om”, a spus Gorinov. „Am crezut că Rusia și-a epuizat limita în materie de războaie în secolul XX. Cu toate acestea, prezentul nostru este Bucha, Irpin și Hostomel. Aceste nume înseamnă ceva pentru dumneavoastră? Voi, acuzatorii – interesați-vă și nu spuneți mai târziu că nu știați nimic”, a adăugat deputatul local, referindu-se la cele trei orașe din regiunea Kievului în care trupele ruse ar fi comis atrocități și crime de război.
Printre cei care așteaptă să fie judecați pentru răspândirea de „informații false” despre armata rusă se numără cunoscutul activist al opoziției, Vladimir Kara-Murza, și artista Alexandra Skochilenko, stabilită la Sankt Petersburg, care este acuzată că a înlocuit etichetele prețurilor din supermarketuri cu mesaje de protest împotriva campaniei militare a Moscovei în Ucraina.
Foto: Profimedia Images
Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina