Navalnîi afirmă că închisoarea IK-6 din regiunea Vladimir nu a dezvăluit informații despre cumpărătorul produselor pe care el le fabrică în colonie.

Serviciul de presă al tribunalului regional a susținut, într-un comunicat publicat pe Telegram, că respectivul cumpărător a refuzat să dezvăluie public „informații despre fabricarea produselor sale în instituțiile penitenciare”.

Navalnîi, care lucrează ca instalator, la curățarea canalelor, a declarat că a creat un sindicat pentru a proteja drepturile lucrătorilor din închisori.

„În acest moment, în Rusia sunt aproximativ 600.000 de persoane care se află în închisoare. Marea majoritate dintre ei lucrează. Și este o muncă totalmente sclavagistă, aproape gratuită, în condiții oribile”, a scris politicianul rus de opoziție, într-un mesaj pe Twitter.

Navalnîi a susținut că salariul său lunar ca muncitor în închisoare este de 5.173 de ruble (85 de dolari), despre care a spus că este considerat un salariu „uriaș”.

Închisoarea IK-6 este renumită pentru condițiile sale dure de detenție, iar deținuții de aici ar fi fost torturați.

Navalnîi a mai spus că lucrează timp de șapte ore pe zi, începând cu ora 6:40, cu o pauză de 15 minute.

Munca în închisoare este o practică obișnuită în Rusia.

Luna trecută, oficialii din închisorile rusești au declarat că speră să înlocuiască mărcile occidentale, cum ar fi IKEA, cu produse fabricate de deținuți, potrivit relatărilor mass-media.

Companiile de stat și municipale au semnat, până acum în acest an, contracte în valoare de 600 de milioane de ruble (10 milioane de dolari) cu coloniile penale din regiunea Uralilor Meridionali, scrie un ziar local.

Navalnîi a fost transferat în colonia penală de maximă securitate IK-6 în luna iunie, după ce pedeapsa sa a fost extinsă la nouă ani de închisoare pentru acuzații de fraudă pe care el și aliații săi le-au descris ca fiind motivate politic și un efort de a-l ține în închisoare pe viață.

El a fost condamnat inițial la 2 ani și jumătate de închisoare în februarie 2021, la întoarcerea în Rusia, după ce s-a recuperat în străinătate în urma unei otrăviri aproape fatale cu un agent neurotoxic, pe care o pune pe seama președintelui Vladimir Putin.

Arestarea și condamnarea la închisoare a celui mai vocal opozant intern al lui Putin au declanșat proteste în masă în întreaga Rusie, care au fost întâmpinate cu o represiune dură.

În iunie anul trecut, Rusia a scos în afara legii rețelele politice și de activiști ale lui Navalnîi, declarându-le organizații „extremiste”, iar cei mai mulți dintre aliații săi au fugit de atunci în străinătate pentru a scăpa de urmărirea penală.

Foto: EPA

 
 

Urmărește-ne pe Google News