Anunțul lui Navalnîi a venit în aceeași zi în care un tribunal rus a decis desfăşurarea cu uşile închise a unui nou proces în care este inculpat, potrivit Agerpres.

„Vreau să îndemn pe toată lumea la acţiune şi să folosesc această zi pentru a anunţa un proiect nou, foarte important. O mare maşină de comunicare. O maşină a adevărului. Nu doar că dorim să o facem, dar o vom face pentru a ne uni forţele în lupta împotriva minciunilor lui Putin şi ipocriziei Kremlinului”, a afirmat liderul încarcerat al opoziției ruse, într-o declaraţie difuzată de susţinătorii săi.

„Vom desfăşura o campanie electorală împotriva războiului. Şi împotriva lui Putin. Exact aşa. O campanie lungă, tenace, epuizantă, dar fundamental importantă, prin care vom întoarce oamenii împotriva războiului”, a adăugat Navalnîi.

Potrivit declarației, colaboratorii lui Navalnîi vor efectua sondaje telefonice, vor comunica cu cetăţenii ruşi prin aplicațiile de tipul messenger şi prin „reţelele de socializare controlate de Kremlin” pentru a-i convinge în final pe cetăţenii ruşi să se ridice împotriva războiului pe care Rusia l-a pornit anul trecut contra Ucrainei.

Navalnîi se află în închisoare din ianuarie 2021, când a fost arestat pe aeroportul din Moscova, la întoarcerea din Germania, unde fusese tratat după otrăvirea cu agentul neurotoxic Noviciok.

Condamnat deja pentru fraudă şi încălcarea condiţiilor de eliberare condiţionată după o condamnare anterioară, el ispăşeşte o pedeapsă cumulată de 11 ani şi jumătatea de închisoare, în condiţii severe de detenţie într-un penitenciar de înaltă securitate.

Cu toate acestea, Navalnîi, în vârstă de 47 de ani, transmite de acolo cu regularitate mesaje publice împotriva preşedintelui Putin.

El riscă acum încă 30 de ani de închisoare într-un proces în care este acuzat de constituirea şi finanţarea unei organizaţii „extremiste”. Instanţa a aprobat luni cererea procurorului ca acest proces să se desfăşoare cu uşile închise, fără accesul presei şi al publicului.

Navalnîi și colaboratorii acestuia susțin că arestarea și încarcerarea lui au fost motivate politic, menite să reducă la tăcere criticile la adresa președintelui Vladimir Putin.

Potrivit unor sondaje de opinie recente, majoritatea rușilor continuă să susțină așa-numita „„operațiune militară specială” din Ucraina.

„Trei din patru ruși (76%) continuă să spună că susțin operațiunea militară”, arată un raport de sondaj comun al Consiliului din Chicago și al Centrului Levada, publicat săptămâna trecută.

Putin le-a spus în repetate rânduri rușilor că sunt implicați într-o luptă existențială în care Occidentul încearcă să se folosească de Ucraina pentru a administra o „înfrângere strategică” Moscovei.

Aflat la putere din ultima zi a anului 1999, liderul de la Kremlin a reprimat în mod sistematic disidența, iar toți principalii săi opozanți se află acum în străinătate sau în închisoare.

În ciuda numeroaselor eșecuri în război și a numărului tot mai mare de victime în rândul forțelor ruse, Putin rămâne dominant din punct de vedere politic și se așteaptă ca în martie anul viitor să câștige un nou mandat de șase ani.

Foto: Profimedia Images

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News